NovostiRS/BiH

Vlada RS se zadužuje za 55 miliona KM kako bi spasila banke

0

Vlada Republike Srpske zadužuje se za 55 miliona maraka kod EBRD-a kako bi sanirala alarmantno satanje u bankarskom sektoru.

U preostalih osam banaka postoji više od pola milijarde kredita koji su teško naplativi, pa MMF traži hitnu intervenicju. Loši krediti odveli su u propast Bobar Banku i Banke Srpske koje ipak nisu bile od ključne  važnosti za cijeli sistiem.  Ipak, Centralna banka BIH otkrila je da su pred kolapsom i dvije velike banke u BiH pa ekonomisti kažu da je potrebna hitna intervencija.

“Nažalost mi nismo upoznati koje su to dvije sistemske banke i koje su to preostale nesistemske banke koje su po ovom izvještaju zaista u jednoj situaciji koja zahtjeva ja bih rekla sistemsko rješenje. Postoji veoma značajan rizik o kojem ne govorimo na sistemski način i dalje govorimo o bankama i pojedinačnim slučajevima koji su isplivali u javnost ali nismo pričali o svim ovim bankama”, rekla je Adisa Omerbegović, prorektor Međunarodnog univerziteta u Sarajevu.

Ima ih ukupno devet po izvještaju Centralne banake a dvije velike mogu sa sobom da povuku u propast cijeli sistem jer jedna ima čak 50 odsto kredita koje će teško naplatiit. Ti podaci već na narednom zasjedanju naćiće se pred poslanicim u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji će glasati kako o izvještaju Agencije za bankarstvo tako i o kreditu za spasavnaje banaka. Prijedlog zaduženja kod EBRD-a za opoziciju nije loš izbor jer MMF i Svjetska banka uvode neku vrstu supervizije.

“Očigledno je da, upravo zato što oni nemaju povjerenja u domaće finansijske institucije, traže da kroz ove projekte, koje će praktićno finansirati  građani Republike Srpske, uvode superkontrolu koja će značiti da nam se u buduće neće moći dešavati ovakve pojave koje su nam se desile u prošlom vremenskom periodu. Ono što ostaje veliki problem to je pitanje odgovornosti”, rekao je Adam Šukalo, poslanik u Narodnoj skupštini RS.

Odgovornost je pokrenuta odgovaraju vladajući koji ističu da rješenje za tako važan problem moraju svi zajedno naći.Na tom kursu je i nedavna promjena direktora Agencije za bankarstvo.

“Vi znate da je na prošloj sjednici izabran i novi direktor Agencije za koga i određeni opozicionari, prije svega gospodin Čavić i njegova partija, su dali podršku što znači da nije promjena samo zbog promjene”, rekao je Radovan Višković, šef kluba poslanika SNSD-a u NSRS.

Rade Rastoka zamjenio je Slavicu Injac na mjestu direktora Agencije za bankarstvo pa vladajući očćekuju od njega konkretne poteze. Kredit od 55 miliona za podršku saniranju bankarskog sektora vlada podiže na 32 godine a vraćaće ga  iz budžeta Republike Srpske.

atv

Sa 246 kilograma bori se protiv tropskih vrućina

Previous article

Na autoputu u Hrvatskoj kolona duga preko 12 kilometara

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti