MagazinSvijet poznatih

Vjerovali ili ne: Ovo su pisci i muzičari koji su predvidjeli, pa čak i opisali svoju smrt

0

Pisci, muzičari, umjetnici općenito, kako historija pamti, uvijek su bili ispred vremena u kojem žive, pa su zbog toga pojedini, poput velikana pisane riječi, Williama Shakespeara, shvaćeni tek nakon smrti. Također, pokazalo se da su oni prvi koji osjete ukoliko u određenom društvu dođe do negativnih promjena, pa baš poput proročnika u svojim tekstovima, na djelima, kroz notne zapise, upozoravaju u kakve će se to katastrofe pretvoriti ukoliko se na vrijeme ne reaguje. No zanimljivo je da su neki od njih predvidjeli i svoju smrt.

Jimi Hendrix

Čuveni muzičar Jimi Hendrix je u svojoj poznatoj baladi “The Ballad of Jimmi” pjevao o svojoj smrti. Pet godina poslije umro je od gušenja dok je spavao.

Vladislav Petković Dis

Pisac Vladislav Petković Dis, koji je pjesmu “Utopljene duše” iz 1911. godine, završio stihovima: “Gledeći dugo taj magleni veo, kamo se dani moji razasuše, širi se pokrov velik, prostran, bijel, pod kojim leže utopljene duše”. Šest godina kasnije, Dis je i sam postao jedna od tih “utopljenih duša”. Za vrijeme Prvog svjetskog rata pri povratku u Grčku, brod na kome je plovio presreće i potapa njemačka podmornica kod Krfa.

Aleksandar Puškin

Otac moderne ruske književnosti Aleksandar Puškin u mnogim svojim djelima provlači motiv dvoboja što nije slučajno jer su za vrijeme njegovog života u Rusiji dvoboji bili vrlo česta pojava. Veliki pisac je upravo u jednom dvoboju poginuo.

Danilo Kiš

Pisac Danilo Kiš je u svojoj “Enciklopediji mrtvih”, u istoimenoj priči koja nosi i podnaslov „Čitav život“, opisao bolest raka pluća, od čega je preminuo šest godina po objavljivanju tog djela.

Kurt Cobain

Frontmen “Nirvane” Kurt Cobain je izvršio samoubistvo pištoljem i njegova smrt je često bila tema mnogih teorija zavjera. Njegovi prijatelji su rekli da je on navodno nekoliko puta u životu rekao da će kad odraste postati rok zvijezda kako bi se obogatio i da će umrijeti na vrhuncu slave kao Jimi Hendrix.

Mark Twain

Mark Twain, čuveni pisac koji se rodio poslije prelijetanja Halleyeve komete, godine 1909. je komentarisao: “Rodio sam se sa dolaskom komete, a očekujem i da odem sa njom prilikom njenog ponovnog prelijetanja”. Upravo tako se i desilo. Twen je umro od srčanog udara 21. aprila 1910. godine, kad je Halleyeva kometa bila ponovo vidljiva.

Bohumil Hrabal

Jedan od najzačajnijih čeških pisaca 20. vijeka, Bohumil Hrabal, u nekoliko svojih knjiga provlači motiv samoubistva glavnog junaka koji skače sa prozora petog sprata. Početkom februara 1997. godine, u 82. godini života, ležao je na petom spratu jedne praške bolnice s čijeg prozora je skočio i izvršio samoubistvo, upravo na isti način kao i njegovi junaci.

John Lennon

Veliki muzičar John Lennon je nakon ubistva menadžera “The Beatlesa” rekao da je on sljedeći i da to predosjeća. Čak je i prilikom jednog intervjua rekao da će ga ubiti neki ludaci. Čuvenog “Beatlesa” je 1980. godine upucao opsjednuti i poremećeni Mark David Chapman.

Jim Morrison

Dok je oplakivao svoje prijatelje Janis Joplin i Jimija Hendrixa, Jim Morrison, pjevač grupe “The Doors ” je “visio” u kafiću “Barney's Beanery” sa prijateljima u Los Angelesu. Jim je imao primjedbu: “Piješ sa brojem tri” u smislu da je on sljedeći koji umire. I naredne godine je nađen mrtav u kadi u Parizu pod nerazjašnjenim okolnostima. Iako nije bilo autopsije, uzrok smrti je navodno bila srčana insuficijencija.

 

Hank Williams

Pjesma „I’ll Never Get Out Of This World Alive“, objavljena 1952. godine, bila je posljednji singl koji je Hank Williams objavio za života. Umro je zbog krvarenja u automobilu dok je išao na nastup.

Arnold Schenberg

Schoenberg je jedan od najvažnijih kompozitora u povijesti muzike. Imao je ogroman strah od broja 13. Rođen je 13. septembra i cijeli je život vjerovao da će umrijeti 13. dana u mjesecu. Njegov se strah pokazao opravdanim. Naime, njegov mu je prijatelj, muzičar Oskar Adler pisao da se pripazi jer je ušao u 76. godinu života, s obzirom da zbir sedmice i šestice daje – 13. Zlokobno upozorenje njegovog prijatelja Schoenberga je bacilo u još dublju depresiju. Kako bi izbjegao sve moguće opasnosti na petak 13. 1951. godine odlučio je ostati u krevetu cijeloga dana. I zaista cijeli dan je prošao bez ikakvih problema. Nešto prije ponoći prišla mu je supruga i rekla mu: „Vidiš, dan je pri kraju. Nije bilo razloga da toliko brineš.“ Minutu kasnije kompozitor je doživio srčani udar i umro.

Izvor: Faktor.ba

Magični mača kolač

Previous article

Otac djecu vezivao za drveće, zatvarao u kaveze, lomio im prste, a ovo je kazna koju je dobio

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin