MagazinZanimljivosti

Vjernost: Malena i Klepetan dobili četiri ptića

0

Glavice četiri malena ptića stara tek dva-tri dana proviruju ispod krila rodana Klepetana, koji ih brižno grije dok je mama Malena u šetnji na obližnjoj livadi u Brodskom Varošu.

To je nov podmladak iz stare priče o dugogodišnjoj vjernosti dvije rode iz Slavonskog Broda, Malene i Klepetana. Klepetan se već 16 godina svakog proljeća vraća svojoj dragoj, koja ne može da leti zbog slomljenog krila, sa 12.000 kilometara dalekog juga Afrike.

Stjepan Vokić, penzionisani školski domar koji brine o rodama, hrani mesom ptiće dok se Malena ne vrati da tata Klepetan može da krene u lov za sljedeći obrok.

“Malena je ovog proleća snijela čak šest jaja. Ona i Klepetan stalno se smjenjuju u gnijezdu, znaju da od potomstva nema ništa ako se jaja ohlade. Zato i Klepetan sada, kad Malena siđe na ovu livadu da protegne noge, očinski grijeje dva preostala jajeta, iz kojih će se, nadam se, za koji dan izleći ptići”, kaže on i podsjeća da je ovaj poznati par za 16 godina na svijet donio 58 ptića (sa ovih 6 biće ih 64).

Stjepan Vokić se zimi stara o Malenoj

“To je i na svjetskom nivou rijedak primjer kad su rode u pitanju. Svi oni su uz Klepetanovu pomoć naučili da lete i odlete put afričkog juga, a u proljeće se vrate. Ima ih tu na obližnjim banderama, svili su svoja gnijezda i imaju svoje porodice, ali nerijetko svrate kod mene u dvorište, da im dam nešto da pojedu”, priča požrtvovani Vokić, koji se s puno ljubavi brine o rodama.

(Kurir.rs, Foto: 24sata.hr)

ŽESTOKA TUČA GROBARA Makljaža navijača Partizana na naplatnoj rampi, LETELE BAKLJE I KAMENICE, kilometarske kolone (VIDEO)

Previous article

DNEVNI HOROSKOP ZA 24. MAJ: Blizanci koji su u vezi razmišljaju o potomstvu, a Devicu čeka promena posla i veća plata

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin