NovostiRS/BiH

Višković: Obustavljena istraga protiv Željke Cvijanović u aferi “Snimak”

0

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković izjavio je danas da vladajuća koalicija u RS-u nema nikakav problem da prihvati da se na sjednici entitetskog parlamenta razmatra informacija o navodnoj “kupovini“ poslanika u RS-u, ali da je Specijalno tužilaštvo RS-a obustavio istragu protiv Željke Cvijanović i drugih osoba, a po krivičnoj prijavi koju je podnio predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

radovan-viskovic

Radovan Višković Dodao je i da je odbačena i dalja istraga vezano za portal Klix.ba koji je objavio audiosnimak na kojem navodno Cvijanović govori o kupovini poslanika u RS-u i taj snimak je vraćen tom mediju, piše Klix.

“Međutim, insistirali smo na kolegiju da se zadrži dignitet Narodne skupštine RS-a, jer se ona ne može pretvoriti u sudnicu u kojoj će se presuđivati ili osuđivati, već se samo mogu donijeti zaključci kojima se traži da se provede ili ne provede istraga”, rekao je Višković u izjavi novinarima.

Višković je potvrdio da je usaglašeno s inicijatorima rasprave, opozicijom u RS-u, da tačka dnevnog reda ne glasi – informacija o “aferi kupovine narodnih poslanika prilikom izbora Vlade RS-a“, već da se izbriše riječ “afera”, a kupovina bude pod znacima navoda.

“Insistirali smo na tome, jer ako pričamo o aferi onda to znači da je to i konačno i da nema potrebe da se time bavimo. Također, možemo samo da nagađamo je li bilo ili ne kupovine poslanika, o kome se i o čemu radi. Dok nadležni organi ne provedu istragu, nismo mogli da prihvatimo ove termine”, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a i zahvalio opoziciji što je prihvatila ove prijedloge.

Smatra da, po Poslovniku parlamenta RS-a, ne može se dozvoliti nikakvo puštanje navodno audiosnimaka na sjednici te da se insistira da li je to glas premijerke RS-a.

“Parlament RS-a mora da sačuva dostojanstvo, a nemamo nikakav problem da se o ovoj tački raspravlja”, dodao je.

Višković je naveo i da aktuelna vladajuća koalicija u RS-u ima potrebnu skupštinsku većinu, od 42 poslanika, a ako treba, kako je istakao, imaće i više.

Banjalučanka iz banke uzela 23.000 KM

Previous article

Beba heroj: Dječak dojen metadonom se oporavlja

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti