Više od 100 dječaka i djevojčica iz BiH postali djeca ISIL-a

od prnjavorski 0

Više od 110 djece iz BiH trenutno se nalazi u Siriji sa roditeljima koji se bore na strani Islamske države, kaže za „Blic” Dževad Galijašević.

isil-galijasevic

“Ni krivi ni dužni, dječaci i djevojčice iz BiH postali su tako djeca ISIS-a jer su njihovi roditelji zavedeni fanatizmom”, kaže Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, pozivajući se na podatke bezbjednosnih službi iz zapadnoevropskih zemalja i Sirije. Osnovni problem u odlasku mladih Galijašević vidi u nemaru bezbjednosnih službi.

“Naše bezbjednosne službe imaju podatak da je najmanje 70 djece otišlo sa svojim mlađim roditeljima u Siriju u protekle dvije godine, ali taj broj je gotovo dvostruko veći”,objašnjava Galijašević.

Ističe da je osnovni razlog odlaska fanatizam, ispred socijalnih problema i frustracije izazvane posljednjim ratom u BiH.

Među stotinama radikalnih islamista u Siriju je iz BiH od 2014. otišlo više od 50 bračnih parova, a najmlađa djeca su trogodišnje djevojčice.

Svojevrsni rekorder je Muharem Džinić, koji je u sirijski pakao zajedno sa suprugom odveo devetoro djece. Kao dokaz prikazani su brojni snimci naoružanih osoba za koje je navedeno da se bore u Siriji, a porijeklom su iz BiH. Neki od njih pojavili su se i na snimcima na kojima na domaćem jeziku pozivaju muslimane iz BiH da im se pridruže u džihadu. Znatan broj je i poginuo, a nema podataka šta se dogodilo s njihovom djecom.

Turska podržava borce iz BiH

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić navodi da je BiH napravila značajan korak u borbi protiv terorizma odlukom da se zatvore paradžemati koji su bili odgovorni za odlazak mladih u ISIS.

“Uloga Turske koja sarađuje sa teroristima takođe ima veliki značaj, posebno zbog činjenice da predsjednik Redžep Tajip Erdogan ima veliki uticaj na Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH”, smatra Ćeranić.

blic

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>