Više od 100 dječaka i djevojčica iz BiH postali djeca ISIL-a

Više od 110 djece iz BiH trenutno se nalazi u Siriji sa roditeljima koji se bore na strani Islamske države, kaže za „Blic” Dževad Galijašević.

isil-galijasevic

“Ni krivi ni dužni, dječaci i djevojčice iz BiH postali su tako djeca ISIS-a jer su njihovi roditelji zavedeni fanatizmom”, kaže Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, pozivajući se na podatke bezbjednosnih službi iz zapadnoevropskih zemalja i Sirije. Osnovni problem u odlasku mladih Galijašević vidi u nemaru bezbjednosnih službi.

“Naše bezbjednosne službe imaju podatak da je najmanje 70 djece otišlo sa svojim mlađim roditeljima u Siriju u protekle dvije godine, ali taj broj je gotovo dvostruko veći”,objašnjava Galijašević.

Ističe da je osnovni razlog odlaska fanatizam, ispred socijalnih problema i frustracije izazvane posljednjim ratom u BiH.

Među stotinama radikalnih islamista u Siriju je iz BiH od 2014. otišlo više od 50 bračnih parova, a najmlađa djeca su trogodišnje djevojčice.

Svojevrsni rekorder je Muharem Džinić, koji je u sirijski pakao zajedno sa suprugom odveo devetoro djece. Kao dokaz prikazani su brojni snimci naoružanih osoba za koje je navedeno da se bore u Siriji, a porijeklom su iz BiH. Neki od njih pojavili su se i na snimcima na kojima na domaćem jeziku pozivaju muslimane iz BiH da im se pridruže u džihadu. Znatan broj je i poginuo, a nema podataka šta se dogodilo s njihovom djecom.

Turska podržava borce iz BiH

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić navodi da je BiH napravila značajan korak u borbi protiv terorizma odlukom da se zatvore paradžemati koji su bili odgovorni za odlazak mladih u ISIS.

“Uloga Turske koja sarađuje sa teroristima takođe ima veliki značaj, posebno zbog činjenice da predsjednik Redžep Tajip Erdogan ima veliki uticaj na Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH”, smatra Ćeranić.

blic