“VIkiliks” objavio tajni plan EU o migrantima

“Vikiliks” je objavio povjerljivi izveštaj o “Operaciji Sofija”, vojnoj intervenciji EU protiv “izbjegličkih brodova” na obalama Libije, prenosi “Sputnjik”.

migranti-camci

Izveštaj, koji datira od 29. januara 2016. godine, napisao je kontra–admiral Enriko Kredendino, komandant “Operacije Sofija”.

Dokument sadrži statistiku priliva izbjeglica i detalje izvršenih i planiranih operativnih faza združenih snaga EU koje djeluju u oblasti Mediterana.

U izveštaju se naglašava da postoji pritisak na nadležne organe EU da pomognu i ubrzaju proces formiranja “pouzdane” vlade u Libiji, od koje se očekuje da će pozvati snage EU da rade u okviru svojih teritorijalnih voda, a da će kasnije dati dozvolu za produženje vojne operacije EU na kopnu.

Prije pet mjeseci objavljeno je da su u “Operaciju Sofija” uključene 22 države-članice EU i 1.300 zaposlenih koji će odobravati prolaz ili zaustavljati sumnjive brodove u Mediteranu.

Cilj operacije je da se poremete krijumčarski kanali trgovine ljudima, a ne da se zaustave migracioni tokovi, navedeno je u dokumentu Instituta za studije bezbjednosti EU od 27. jula 2015. godine.

U oktobru prošle godine Savjet bezbjednosti UN usvojio je rezoluciju kojom se pomorskoj misiji EU odobrava da presreće i konfiskuje brodove koji ilegalno prevoze migrante u Sredozemnom moru.

Plan možete pogledati na ovom linku.

srna