Vikiliks objavio hiljade dokumenata CIA

“Vikiliks” je objavio početak serije publikovanja novih povjerljivih dokumenata američke Centralne obavještajne agencije /CIA/, pod nazivom “Sef 7”.

Riječ je o do sada najvećem objavljivanju povjerljivih dokumenata ove američke agencije, navodi veb-sajt u saopštenju.

“Količina objavljenih stranica u prvom dijelu `Sefa 7` već premašuje ukupan broj stranica objavljenih u prve tri godine curenja iz Nacionalne bezbjednosne agencije /NSA/, što je djelo Edvarda Snoudena”, navodi se u saopštenju.

Prvi dio novog materijala sastoji se od 8.761 dokumenata i fajlova iz izolovane i dobro zaštićene mreže unutar sjedišta CIA u Lengliju, prenosi “Sputnjik”.

“Vikiliks” navodi da je CIA nedavno izgubila kontrolu nad većim dijelom svog hakerskog arsenala i da se nekoliko stotina miliona linija kompjuterskog koda neovlašteno kreće u krugovima bivših američkih državnih hakera i radnika po ugovoru.

“Jedan od njih dostavio je `Vikiliksu` dijelove te arhive”, napominje se u saopštenju.

Novi dokumenti ukazuju na globalni tajni hakerski program i njegov arsenal zlonamjernog softvera usmjeren na širok spektar proizvoda američkih i evropskih kompanija, uključujući `Eplov ajfon`, `Guglov android`, `Majkrosoftov vindous`, čak i `Samsungove` televizore i njihove mikrofone, koji se koriste za prisluškivanje.

“Vikiliks” navodi da je CIA od 2001. godine stekla političku i budžetsku prednost nad NSA i da su njeni agenti napravili svoju “armiju hakera”.

Pored toga, odjeljene za hakerske operacije pri CIA nema ovlaštenje da sarađuje sa NSA.

(Srna)