Srpski pilot spasio putnike poslije eksplozije u avionu

Pilot Vladimir Vodopivec (64) iz Beograda uspio je jutros da bezbjedno spusti avion sa 74 putnika i članova posade na aerodrom u Mogadišu u Somaliji pošto je eksplozija raznijela dio trupa kod desnog krila letjelice. Svjetski mediji ocjenjuju da je pilot “učinio nemoguće”, jer je incident prošao bez žrtava.

avion
– Pola sata pošto smo poletjeli sa aerodroma u Somaliji, na 3.300 metara visine začula se strašna eksplozija. Putnici su počeli da viču, a ja sam se odmah vratio na aerodrom. Na sreću, niko nije teže povrijeđen – priča Vladimir Vodopivec.

Vodopivec je to ispričao svom prijatelju iz Beograda, a da situacija nije bila nimalo naivna pokazuje i fotografija oštećenog aviona na čijem je trupu, kod desnog krila, eksplozija napravila rupu veličine tri prozora, piše “Blic”.

Avion kompanije “Dalo erlajns” sa 74 putnika, među kojima je 70 turskih državljana, prinudno je sletio na aerodrom samo nekoliko minuta nakon polijetanja sa aerodroma Aden Ade jutros u Mogadišu ka vazdušnoj luci u Džubutiju, prenose somalijski mediji.

Somalijski ministar saobraćaja Ali Ahmed Džem Džangeli tvrdi da incident nije bio smrtonosan, jer su svi putnici spaseni tako što je avion prizemljen, a da će istraga pokazati uzrok eksplozije.

– Ne želimo da prejudiciramo ko stoji iza eksplozije. Za sada ne znamo ni da li je u pitanju tehnički problem ili samoubilački napad. Najveća briga nam je bila da spasimo putnike i izbjegnemo scenario da ostanu zarobljeni u zapaljenom avionu – kazao je somalijski ministar.

Međutim, mediji spekulišu da se ipak radi o samoubilačkom napadu, da je eksploziv najvjerovatnije unio neko od putnika, pošto na to ukazuju tragovi na dijelu aviona koji je oštećen, a građani Balkada, naselja u blizini Mogadiša, kažu da su vidjeli eksploziju i kako u tom trenutku “sa neba pada zapaljeno tijelo”. Kako prenosi Si-En-En, pozivajući se na izvore bliske istrazi, analize na uništenom dijelu aviona pokazale su “ostatke eksploziva”, što ukazuje na to da se ipak radi o bombi.

Kliknite ovdje da pogledate video na sajtu Večernjih novosti!

Večernje Novosti

Ad

You might also like

Komentariši