VIDEO: Mračne tajne filma “The Exorcist”

Reditelj William Friedkin, na velike, a kasnije i male ekrane, donio je priču nikad ranije viđenu i toliko strašnu da i danas postoje oni koji se ne usuđuju pogledati film.

exorcist_680_422_s_c1

Film ‘The Exorcist’ zasluženo nosi titulu najstrašnijeg horor filma svih vremena. Čak i u doba moderne tehnologije i fantastičnih specijalnih efekata, ni jedan drugi film nije imao takav efekt na publiku koji ne jenjava ni nakon 40 godina.
Film koji prikazuje priču mlade Regan koju je opsjeo demon kao i borbu ljudi koji se trude spasiti njenu dušu, krije jednako jezive tajne koje su se događale tokom snimanja i iza kulisa. Još je jezivije kada znate da se film temelji na stvarnim događajima, osim što se u stvarnom životu radilo o dječaku kojeg su opsjeli demoni.

Kada je film pušten u kina niko nije bio spreman na ono što ih je očekivalo. Ljudi su povraćali, padali u nesvijest, glavom bez obzira bježali iz kino dvorana. Ekipe hitne pomoći imale su pune ruke posla. Posebno je zanimljiva bila premijera filma u Rimu. Nekoliko minuta prije premijere filma, nebo se otvorilo, nastao je pravi mali potop a munje su parale nebo. Ljudi koji su došli pogledati film bili su mokri do gole kože i prilično prestravljeni, što od oluje što od filma. Oni koju su se zatekli u kinu te večeri tvrde kako se za cijelo vrijeme projekcije čuo jeziv zvuk koji je bio daleko glasniji od grmljavine.

U sceni u kojoj demonom opsjednuta Regan svoju majku baca preko cijele prostorije, glumica Ellen Burstyn zadobila je trajnu povredu kičme. U to doba specijalni efekti rađeni su mehanički. Ellen je bila privezana za skrivene sajle koje su scenski radnici u datom trenutku povukli, nešto je pošlo po zlu i Ellen je udarila o zid. Njen krik nije bio gluma, bio je stvaran krik boli. Ellen nikada nije oprostila reditelju što nije prekinuo snimanje. Čak što više scena je uvrštena u finalnu verziju filma jer je Friedkin zaključio kako je vrlo autentična.

Mercedes Mccambridge ostala je u sjeni iako je njen doprinos filmu apsolutno neupitan. Mercedes je glumica koja je imala nevjerovatnu sposobnost da proizvodi više glasova odjednom tako da je baš ona izabrana da utjelovi glas demona koji je opsjeo Regan. Na odjavnoj špici filma njeno ime nije bilo prikazano i glumica je odlučila tužiti producente. Naknadno je greška ispravljena, ali do tada je i nju stiglo prokletstvo filma. Njen sin ubio je svoju suprugu, djecu i na posljetku sebe. Nakon nekog vremena Merceds je primila njegovo oproštajno pismo.

Ekipa filma bila je prestravljena i konstantnim požarima koju su se pojavljivali na setu filma. Tokom noći kada na setu nitko nije bilo, rekvizita se pomicala sama od sebe, a teška rasvjeta padala je sa stropa. Zbog toga su producenti filma bili prisiljeni pozvati pravog svećenika kako bi blagoslovio kako set, tako i ekipu.
Ipak najstrašnije od svega je činjenica da je čak 9 ljudi koji su imali veze s filmom izgubilo život. Tokom snimanja filma život je izgubio noćni čuvar. Ubrzo nakon njega umro je tehničar koji je bio zadužen za održavanje hladne komore u koju je bio smješten set Reganine sobe. Da, dah od hladnoće koji na filmu vidite je stvaran, set je doslovno bio sagrađen u hladnjači.

Max Von Sydrow (koji je glumio oca Merrina) tokom snimanja filma izgubio je brata. Isto tako tokom snimanja pradjed glumice Linde Blair je preminuo. Prije same premijere filma glumac Jack McGowan preminuo je zbog komplikacija izazvanih gripom. Glumica Vasiliki Maliaros koja je utjelovila majku oca Karrasa preminula je nekoliko dana nakon završetka snimanja svoje posljednje scene.

Priznat ćete, za film je vezano toliko misterija i jezivih zbivanja da bi se od njih mogao snimiti još jedan, jednako jeziv film, prenosi dnevnik.hr.