“Veterans tudej”: Beganović direktno povezan sa napadima u Parizu i Briselu

Američki portal “Veterans tudej” objavio je članak u kojem navodi da je državljanin BiH Ezher Beganović glavna veza za terorističke napade u Parizu i Briselu.

20161010113955_391565

“Veterans tudej”, pozivajući se na informacije sa “Vikiliksa”, tvrdi da je Beganović od ranije poznat kao dio terorističke grupe koja je u BiH učestvovala u podmetanju eksploziva i napadu na policajce, kao i povratnike.

Beganović je jedan od osumnjičenih za veze sa terorističkim organizacijama i ekstremnim grupama sa kojim blisko sarađuje, kao i Fatmir Alispahić, Abdusamed Nasuf Bušatlić i Semir Imamović, navodi se u članku koji prenosi “Večernji list”, izdanje za BiH. “Veterans tudej” ističe da je Beganović jedan od administratora islamističkog portala “SAF” koji uređuje sa još nekoliko portala u BiH sličnog sadržaja, te jedan od glavnih pripadnika vjerske ektremne grupe koji, koristeći društvene mreže i virtuelni prostor, privlači ekstremne i radikalne grupe.

Američki portal napominje da je “SAF” ranije negirao povezanost sa terorističkom organizacijom “Islamska država”. Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević ranije je izjavio da “SAF” uređuju oficiri zločinačkog odreda “El mudžahedin” Abusamed Bušatlić i Ezher Beganović, a da za ovaj portal piše antisemitski orijentisan Fatmir Alispahić.

srna