Veliko otkriće: Pluća ne služe samo za disanje

od prnjavorski 0

Naučnici su otkrili da pluća ne služe samo za disanje, a izvještaj o njihovoj manje poznatoj ulozi je objavljen u časopisu Nature.

Stručnjaci Univerziteta u Kaliforniji proučavali su pluća miševa i otkrili da ona proizvode oko polovine trombocita, krvnih zrnaca ključnih za zgrušavanje krvi.

Dugo se pretpostavljalo da se većina, ako ne i svi trombociti proizvode u koštanoj srži, a da se samo jedan dio proizvodi u plućima. Međutim, naučnici su shvatili da je značaj pluća u proizvodnji trombocita potcijenjen i čak otkrili da su ona “rezervoar hematopoetskih matičnih ćelija koje priskaču u pomoć, kada se zalihe trombocita u koštanoj srži smanje”.

“Ovo otkriće nam pruža mnogo sofisticiraniji uvid u ovaj organ – pluća ne služe samo za disanje, nego učestvuju i u formiranju ključnih komponenti krvi”, kaže jedan od autora rada Mark Luni.

“Ono što smo zapazili kod miševa, najvjerovatnije važi i kod ljudi.”

Ako je to tačno, istraživači smatraju da će pronaći bolji način liječenja bolesti krvi, ali i povećati uspješnost transplantacija pluća.

(Newser / B92)

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>