MagazinZdravlje

Veliki obrt: Kokosovo ulje uopšte nije zdravo

0

Ulje kokosa se posljednjih godina nametnulo kao univerzalni “lijek” i sredstvo koje može da posluži najrazličitijim namjenama – od dubokog prženja hrane, do izbeljivanja zuba.

Međutim, naučnici sada tvrde da kokosovo ulje nije ništa bolje od drugih vrsta ulja. Štaviše, smatraju da je možda i gore.

Američko udruženje za borbu protiv bolesti srca objavilo je početkom nedjelje nove preporuke za ishranu i u kojima je kokosovo ulje u nemilosti.

Prema nedavno sprovedenoj studiji, kokosovo ulje sadrži 82 odsto zasićenih masti, mnogo više od drugih ulja, što ga čini potencijalno opasnim za arterije.

Drugim riječima, nema razloga da puter ili maslinovo ulje trampite za kokosovo ulje, jer ono nije ništa zdravije.

“Kvalitetna ishrana ne podrazumijeva eliminisanje masnoća, nego pažljiv odabir. Treba birati nezasićene masti i integralne žitarice, umjesto šećera i rafinisanih ugljenih hidrata”, kaže Viktorija Tejlor iz Britanskog udruženja za borbu protiv bolesti srca.

“Svaka promjena treba da se posmatra u kontekstu ishrane. Tradicionalna mediteranska ishrana dokazano smanjuje niz rizika po zdravlje srca. Preporučujemo da zasićene masnoće u ishrani zamijenite nezasićenim i da umjesto masnog mesa i ulja, koristite masniju ribu, orašaste plodove i sjemenke”.

(B92)

Od večeras isključenje javne rasvjete u centrgu Prnjavora

Previous article

LAKTAŠI: Poginuo dok je postavljao utičnicu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin