Velika Britanija u martu započinje proces izlaska iz EU

od prnjavorski 0

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej započeće u martu sljedeće godine proces izlaska države iz Evropske unije, javlja BBC.

bregzit

Mej je ovo potvrdila u direktnom razgovoru sa novinarima BBC-a. Kao što je ranije najavljeno, izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU trajaće dvije godine, a započeće aktiviranjem člana 50 Lisabonskog ugovora.

Britanskoj vladi predstoji renovacija zakonodavstva, tačnije izbacivanje regulacija Evropske unije što neće biti lak proces s obzirom da se “razvod” mora sprovoditi u dogovoru sa Briselom.

Škotska je ranije izrazila negodovanje zbog izlaska iz Evropske unije uz nezvanične najave novog referenduma o nezavisnosti koji bi se mogao održati već sljedeće godine.

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije rezultat je političkog i građanskog raspoloženja koje je izraženo kroz održani referendum.

klix

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>