Velika akcija SIPE – do sada uhapšeno više od 20 osoba

U operativnoj akciji SIPE – Državne agencije za istrage i zaštitu, kodnog naziva „Master“ policijski službenici , postupaju po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Do sada su pretresli su prostorije, stanove, vozila i ostale pokretne i nepokretne stvari više pravnih i fizičkih lica, s ciljem pronalaska predmeta koji potiču iz izvršenja krivičnog djela organizirani kriminal.

Hapšenja su u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca. Tokom akcije „Master“ lišeno je slobode 21 lice, od kojih će 11 lica tokom dana (26.5.2017. godine) biti predato Tužilaštvu BiH na daljnje nadležno postupanje.

Izvršeno je ukupno 49 pretresa na više lokacija na području Sarajeva, Gradačca, Srebrenika, Gradiške, Banje Luke i Distrikta Brčko BiH, prilikom čega su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem vođenju krivičnog postupka. Oduzeti su: novac u iznosima od 77.185 evra, 43.960 američkih dolara, 55.190 kuna, 22.430 srbijanskih dinara, 2.750 švajcarskih franaka, 500 mađarskih forinti, te manji iznosi australijskih dolara, engleskih funti i turskih lira. Oduzeti su i poluautomatska puška, dva pištolja i 49 komada municije. Pored navedenog, preduzete su mjere i radnje s ciljem blokade određenog broja tekućih računa za šest fizičkih lica i tri pravna lica. Izdato je šest naloga za privremenu obustavu transakcija u ukupnom iznosu od 128.908,39 KM i 5.709,92 evra. Šteta po budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, koja je nastala kao rezultat izvršenja navedenih krivičnih djela, iznosi više od 4,5 miliona KM.

Operativnu akciju „Master“, policijski službenici SIPA-e realizuju u saradnji s policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Policijski službenici SIPA-e nastavljaju rad u okviru akcije „Master“ i „Bonus“, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

SIPA – Državna agencija za istrage i zaštitu