VEČERNJE NOVOSTI IZ PRNJAVORA: Zbog putarina i zapošljavnja radnika kod ombudsmana

Niko od 36 novoprimljenih radnika koji su u ponedeljak počeli da naplaćuju putarinu na 36,6 kilometara dugoj deonici auto-puta “9. januar”, na naplatnim kućicama u Kladarima kod Doboja i u Prnjavoru, nije iz Prnjavora! Prijem radnika, kako saznaju “Novosti”, naći će se i pod lupom ombudsmana za ljudska prava BiH, čiju zaštitu je u ime tridesetak Prnjavorčana koji su bili među 300 kandidata, zatražio načelnik opštine dr Darko Tomaš.

On je u saopštenju izrazio nezadovoljstvo odgovorom “Autoputeva RS” da je svih 36 kandidata “izabrano u skladu sa zakonom predviđenim konkursnim procedurama”. Tomaš ističe da su “Autoputevi RS” dostavili samo delimične odgovore, uz obrazloženje da se podaci koji se odnose na kandidata, kriterijumi za ocenjivanje i spisak primljenih smatraju ličnom informacijom i zato je ne mogu objaviti u javnosti.

– Nezadovoljni odgovorom, preduzeću smo uputili novi zahtev za dostavu informacije smatrajući da je reč o konkursu od opšteg interesa za građane Prnjavora – navodi Tomaš.

On je naveo da se zbog transparentnosti celog postupka i traženja odgovora na pitanje zašto su kandidati iz Prnjavora “lošiji” od radnika iz drugih gradova, opština obratila i ombudsmanu za ljudska prava BiH tražeći zaštitu i podatake.

S početkom naplate putarine, u ponedeljak su iz “Autoputeva RS” ponovili, što je učinjeno i u nedavnom dopisu “Novostima”, da je svih 36 radnika primljeno po zakonu i da su izabrani najbolji. Ali, očito je da u ovim prepiskama, opština, kandidati, ni javnost, nisu dobili ni površan odgovor kako to da, recimo, ni diplomirani inženjer saobraćaja iz Prnjavora, po oceni komisije, nije dorastao za rad u naplatnim kućicama.

PUTUJU

OD ponedeljka na posao u naplatnim kućicama u Prnjavor i u Kladare kod Doboja dolazi 18 primljenih iz Banjaluke, 13 iz Doboja, i po jedan iz Teslića, Čelinca, Modriče, čak i Trebinja.

Izvor: Večernje novosti