NovostiRS/BiH

Vatra ”progutala” 26 života

0

Požari su za 11 mjeseci ove i tokom prošle godine odnijeli 26 života i progutali imovinu vrijednu 5,5 miliona maraka.

Prema statistikama MUP-a RS, lani je izgorjelo 447 privatnih objekata, a u 2016. njih 440.

– Za 11 mjeseci ove godine u požarima je devet lica smrtno stradalo, četvoro je teško, a petoro lakše povrijeđeno. Šteta je procijenjena na 2.834.000 KM. S druge strane, lani su vatrene stihije odnijele 17 života, dvije osobe su teško, a 11 lakše povrijeđeno. Šteta je bila 2.672.000 maraka – rekli su u MUP-u RS.

Stručnjaci upozoravaju da su nepažnja, nepreduzimanje preventivnih mjera zaštite i neuočavanje vatre na vrijeme doveli do katastrofalnih posljedica.

Vještak zaštite na radu i protivpožarne zaštite Nenad Stanišić kaže da je jedan od najčešćih uzroka požara nepažljivo loženje vatre, loše elektroinstalacije, te cigarete koje ostaju neugašene. Prema njegovim riječima, u preventivne mjere zaštite spadaju provjera ispravnosti elektroinstalacija i drugih uređaja koji mogu izazvati požare, kao što su dimnjaci i slično. On smatra da tim mjerama umnogome mogu da se umanje tragične posljedice i smanji broj požara.

Prve žrtve požara ove godine zabilježene su na pravoslavni Božića, 7. januara, kada je u Kozarskoj Dubici nastradao bračni par R. A. (76) i D. A. (70). Požar je izbio u ranu zoru i dok su to komšije primijetile, starcima nije bilo spasa. Izgorjeli su zajedno sa kućom. U aprilu su u Bijeljini izgorjeli supružnici Srpko (72) i Slobodanka (70) Pelemiš. Utvrđeno je da je vatra u njihovoj kući izbila zbog kratkog spoja na produžnom kablu. U istom mjesecu u požaru koji je izbio na njegovoj kući u Bratuncu nastradao je i H. B. Posljednje žrtve požara ove godine zabilježene su u novembru, kada su stradali Nenad Koralija (43) iz Prijedora i Slobodan Semberović iz Prnjavora. Pretpostavlja se da su oni poginuli kada se vatra rasplamsala dok su spavali čvrstim snom. Požar u kojem je nastradao Koralija izbio je 3. novembra 40 minuta poslije ponoći na kući njegovog brata, u kojoj je on živio. Semberović je stradao dvadesetak dana kasnije u požaru koji je izbio u njegovoj kući u Donjoj Ilovi kod Prnjavora. Kuća je bila trošna i stara, a u njoj nije bilo ni struje, pa se sumnja da je uzrok nepažnja sa loženjem vatre.

Prošle godine najveća tragedija u požarima zabilježena je u julu, kada je u vatrenoj stihiji život izgubila četrnaestogodišnja djevojčica Kadira Aljić u naselju Straževac kod Modriče. Požar je u kontejneru izazvala svijeća.

Uzroci

Prema podacima MUP-a Republike Srpske, najčešći uzroci  požara tokom  prošle i ove godine su neispravne elektroinstalacije i neadekvatno urađeni dimnjaci.

– Među čestim uzročnicima izbijanja vatrene stihije su i nemarno loženje vatre u pećima i neadekvatna i nepažljiva upotreba električnih grijalica i plinskih boca – rekli su u MUP-u RS.

Izvor: Glas Srpske 

U RS protest zbog manjih plata

Previous article

Banjalučanin “prodavao maglu”: Uzeo novac od kupaca, proizvode nije dostavio

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti