Vandredno stanje u Derventi: Raste vodostaj Ukrine, zaplavljene kuće

od redakcija 0

U Banjaluci vodostaj Vrbasa opada. I nivo Sane u Prijedoru opada, ali i dalje su na snazi mjere o proglašenju prvog stepena pripravnosti.

Vodostaj rijeke Ukrine u gornjem toku od sinoć je u padu, a na području Dervente još je evidentan rast. Zaplavljene su kuće u naselju Јasenci, i Lužanima. Štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu odbranu od poplava.

Prema riječima potrparola Civilne zaštite Republike Srpske, Željka Stojanovića, nivo Ukrine u Derventi tokom noći rastao je 10 centimetara po času. Na terenu su pripadnici vatrogasne jedinice, radnici i mehanizacija preduzeća.

U Srpcu, u naselju Ilići zaplavljeno je 14 kuća, a u dijelovima naselja Gaj i Bajići četiri kuće. Vodostaji ostalih rijeka u Srpskoj su u stagnaciji ili opadanju.

Zbog situacije koja je nastala nakon obilnih padavina zasjedala je i Vlada Srpske, koja je procijenila da nema neposredne opasnosti od izlivanja većih vodotoka.

Zadužena je Republička uprava civilne zaštite, kao i nadležni republički organi i jedinice lokalne samouprave da redovno prate stanje na terenu, preduzimaju odgovarajuće mjere, te po potrebi obavještavaju Vladu.

(Nezavisne)

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>