Vandredno stanje u Derventi: Raste vodostaj Ukrine, zaplavljene kuće

U Banjaluci vodostaj Vrbasa opada. I nivo Sane u Prijedoru opada, ali i dalje su na snazi mjere o proglašenju prvog stepena pripravnosti.

Vodostaj rijeke Ukrine u gornjem toku od sinoć je u padu, a na području Dervente još je evidentan rast. Zaplavljene su kuće u naselju Јasenci, i Lužanima. Štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu odbranu od poplava.

Prema riječima potrparola Civilne zaštite Republike Srpske, Željka Stojanovića, nivo Ukrine u Derventi tokom noći rastao je 10 centimetara po času. Na terenu su pripadnici vatrogasne jedinice, radnici i mehanizacija preduzeća.

U Srpcu, u naselju Ilići zaplavljeno je 14 kuća, a u dijelovima naselja Gaj i Bajići četiri kuće. Vodostaji ostalih rijeka u Srpskoj su u stagnaciji ili opadanju.

Zbog situacije koja je nastala nakon obilnih padavina zasjedala je i Vlada Srpske, koja je procijenila da nema neposredne opasnosti od izlivanja većih vodotoka.

Zadužena je Republička uprava civilne zaštite, kao i nadležni republički organi i jedinice lokalne samouprave da redovno prate stanje na terenu, preduzimaju odgovarajuće mjere, te po potrebi obavještavaju Vladu.

(Nezavisne)