MagazinZanimljivosti

Uzgojila krastavac težine 4,6 kilograma

0

Slavica Kragulj iz Svodne kod Novog Grada uzgojila je ove godine krastvac težine 4,6 kilograma, a dužine 66 centimetara.

Kraguljeva kaže da ovu vrstu krastavca uzgaja prvi put i to slučajno. Kako je objasnila, prilikom sjetve nije imala dovoljno sjemena krastavaca koje inače sije pa je kupila i sjeme koje je bilo označeno kao krastavac, dugi zeleni. Priča da je nakon odmetanja ploda prvo mislila da je pogriješila prilikom sjetve i da je riječ o dinjama ili tikvicama. “Na kraju sam ubrala jedan plod, probala i saznala da je krastavac.

Ranije nisam vidjela ovu vrstu krastavaca”, kaže ona. Plod težine više od četiri kilograma prvi je koji se odmetnuo na lozama, i jedini tih dimenzija. Ovu vrstu krastavca proizvodi na otvorenom, a da naraste plod dužine 66 centimetara bilo je potrebno oko 45 dana od sjetve.

Iako se dugi niz godina bavi povrtarstvom Kraguljeva kaže da ranije nije imala plodove krastavaca ove veličine niti je čula da se to desilo. Slavica proizvodi povrće jednim dijelom u plasteniku a više na otvorenom.

Plod težine više od četiri kilograma prvi je koji se odmetnuo na lozama, i jedini tih dimenzija. Ovu vrstu krastavca proizvodi na otvorenom, a da naraste plod dužine 66 centimetara bilo je potrebno oko 45 dana od sjetve. Iako se dugi niz godina bavi povrtarstvom Kraguljeva kaže da ranije nije imala plodove krastavaca ove veličine niti je čula da se to desilo. Slavica proizvodi povrće jednim dijelom u plasteniku a više na otvorenom.

 

srna

Novi toplotni talas danas zahvata BiH: Za vikend do 38 stepeni

Previous article

PRNJAVOR: Od šarlaha oboljelo dvoje mališana

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Magazin