NovostiRS/BiH

Ustavni sud BiH: 1. mart i 25. novembar nesporni, zahtjev NSRS neosnovan!

0

Na današnjoj sjednici, Ustavni sud BiH ocijenio je neosnovanim zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine, a ista odluka donesena je i kada je u pitanju zahtjev iz NSRS koji se odnosi na 25. novembar!

Ustavni sud je utvrdio da je ovaj zakon u skladu s dijelom preambule Ustava Bosne i Hercegovine koji glasi: „Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi, u zajednici s ostalima, i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine“. Ustavni sud navodi da je ovaj zakon u skladu sa članovima I/2. i II/4. Ustava Bosne i Hercegovine, zatim sa članom 14. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te članom 1.1. i članom 2. stav (1) tačke a), b), c), d) i e) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Takođe, Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovan zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti članova 1, 2. i 3. Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine.

“Utvrđeno je da navedene odredbe nisu u suprotnosti s članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi s članovima 1.1, 2.a), b), c), d) i e) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo, mogućnost da Ustavni sud BiH donese ovakvu odluku izazvala je burne reakcije u RS, jer je ista ta institucija ranije osporila 9. januar kao krsnu slavu i Dan Republike Srpske.

Predsjednik RS Milord Dodik, razmatrajući juče ovakav scenario, najavio je da bi ovakva odluka Ustavnog suda mogla izazvati “haos u BiH”.

(ATV)

PRNJAVOR: Od šarlaha oboljelo dvoje mališana

Previous article

Pečati u pasošu odlaze u istoriju, uzimaće se podaci ko je kada ušao i izišao iz EU

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti