NovostiRS/BiH

Usorac: Vlada RS duguje poljoprivrednicima 36 miliona KM

0

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, Vladimir Usorac, rekao je da kašnjenja u isplati podsticaja negativno utiču na proizvodnju u svim granama poljoprivrede u RS.

4dffde02922b7688e30d184e69cfe9f1_L

Vlada RS za ovu godinu nije isplatila za podsticaje ni jednu marku, naveo je Usorac i dodao da trenutni dug iznosi 25 miliona iz ove godine, 5 miliona iz prošle i oko 7 miliona za podsticaje od poplava koje nisu isplaćene. To je ukupno oko 36 miliona duga prema poljoprivrednicima Srpske.

-Poljoprivrednici su kasno dobili novac za podsticaje, nisu imali sredstava za repromaterijal, manje je posijano površina i usjevi su lošijeg kvaliteta, naveo je Usorac. On je istakao da se u istoj situaciji nalaze proizvođači mlijeka, uzgavijači svinja, povrtlari i ostali poljoprivrednici.

Usorac kaže da je ministarstvo u jednom trenutku poljoprivrednicima dugovalo 50 miliona, na osnovu neisplaćenih podsticaja iz prošle i ove godine kao i isplata za poplave. On je rekao da proizvođači mlijeka nisu naplatili subvencije ni za investicije iz 2013. godine.

Usorac je naveo da je u prošloj godini bilo predviđeno 60 miliona KM za podsticaje poljoprivredi i da je u 2015. ostalo neisplaćeno 13 miliona i 200 hiljada KM. Zatim je isplaćen dio sredstava i Vlada duguje poljoprivrednicima za prošlu godinu još pet miliona i 200 hiljada KM.

On je istakao da poljoprivredni prozvođači očekuju da proizvodnja hrane bude prioritet i dodao da osim domaćih vlasti, ne mogu da shvate ponašanje ni vlasti na nivou BiH, jer za sve imaju sredstva osim za poljoprivredu, što dovodi do smanjenja proizvodnje u BiH.

istinito

Mekdonalds: Katanci nakon 45 godina

Previous article

Poletjela je prvi put avionom i avantura je počela… VIDEO

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti