Usorac: Prošle godine u Srpskoj ugašeno 1.000 mljekara

Sektor mlekarstva u Republici Srpskoj je u veoma teškoj situaciji, a od 17.696 mlekarskih proizvođača, koliko je bilo 1996. godine sada ih je svega 4.300, upozorio je predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mlekara RS, Vladimir Usorac.

 

Samo u prošloj godini, tvrdi, prestala je proizvodnja kod oko 1.000 mlekara.

– Padom cena i gubitkom dohotka u mlekarskom sektoru RS, ali i BiH, u prošloj godini, u iznosu od 24 miliona KM, dovedeni smo u veoma tešku situaciju, koju ‘podgrejava’ i činjenica da kasni isplata podsticaja – kazao je Usorac.

Dok su u evropskim zemljama podsticaji redovni, a daju se i jednokratne pomoći pa i akontacije, u našoj zemlji, kako je naveo, je sasvim druga situacija.

Predstavnicima vlasti zamera i da ne čine dovoljno da zaštite domaću proizvodnju, a time i zaposlene i da zadrže svoje stanovništvo na selu.

– Padom proizvodnje u oblasti mlekarstva mijenja se i demografska slika. U BiH imamo 300 potpuno ‘praznih sela’, 1.486 sela s manje od deset stanovnika, koji odlaze iz sela u grad ili evropske zemlje. Naša sela ostaju prazna zbog pogrešne politike naše vlasti. Sami smo krivi što smo došli u ovakvu situaciju i što se nismo organizovalo, zaprijetili vlastima i izašli na ulice – tvrdi Usorac.

Prvog februara počinje primena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i Evropske unije, a Usorac strahuje od novih gubitaka, zbog dalje liberalizacije tržišta.

– Evropi je stalo do tržišta od 3,5 miliona stanovnika, jer vode računa o svojim proizvođačima i gde će oni prodati robu, a mi se ni ne borimo, što je žalosno – rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mlekara RS.

 Izvor: Fena