Uskoro Olimpijske igre, a voda u Riju opasno zagađena

Plivači, veslači i jedriličari na sljedećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru biće u opasnosti da se ozbiljno razbole, jer je voda na mjestima planiranim za takmičenja zagađena virusima i bakterijama iz kanalizacije, pokazala je istraga koju je sprovela američka novinska agencija Asošiejted pres.

rio-zagadjena-voda

Analizom kvaliteta vode utvrđen je opasno visok nivo virusa i bakterija iz kanalizacije što je zaprepastilo takmičare koji treniraju u Riju godinu dana pred Igre. Neki od njih su se već razboljeli, imaju groznicu, dijareju ili povraćaju.

Brazilski zvaničnici uvjeravaju da će do sljedećeg ljeta voda biti bezbjedna za takmičare, ali brazilske vlasti ne testiraju vodu na viruse. AP navodi da je ovo prva sveobuhvatna analiza i za viruse i za bakterije.

Brazil ima veliki problem sa zagađenjem voda, jer se najveći dio kanalizacije ne prerađuje, velika količina otpada plovi otvorenim kanalima do rijeka i voda gdje će se održavati takmičenja na sljedećoj Olimpijadi.

Sportisti će, navodi AP, gotovo sigurno doći u kontakt s virusima kojih je u nekim testovima bilo 1,7 miliona puta više od nivoa koji se smatra opasnim.

“To su u suštini neprečišćene otpadne vode. Voda iz nužnika i tuševa i sve ono što ljudi bacaju u lavaboe, sve pomiješano, dospjeva u priobalne vode”, izjavio je Džon Grifit, morski biolog koji je pregledao protokole, metodologiju i rezultate testova koje je sproveo AP.

Na Olimpijskim igrama 2016. učestvovaće više od 10.000 sportista iz 205 zemalja, a gotovo 1.400 će jedriti u vodama blizu marine Glorija u zalivu Gvanabara, plivati kod obale Kopakabana ili veslati u jezeru Rodrigo de Freitas.

Agencija AP je u tim vodama sprovela četiri testiranja i uzela 37 uzoraka koja su testirana na tri tipa adenovirusa, rotavirus, enterovirus i fekalne koliformne bakterije.

Utvrđeno je da nije bezbjedno nijedno mjesto na kojem će se sljedeće godine održati takmičenje u vodenim sportovima. Neki od virusa prisutni u tim vodama uzrokuju respiratorne i digestivne bolesti, ali mogu dovesti i do ozbiljnijih srčanih, moždanih i drugih oboljenja.

Američki stručnjak za takvu vrstu virusa Kristina Mena procijenila je da sportisti imaju 99 odsto šanse da se zaraze ako popiju samo tri kašičice vode.

U jezeru Rodrigo de Freitas koje je prethodnih godina čišćeno i smatrano je bezbjednim za veslače, nađeno je od 14 miliona do 1,7 milijardi adenovirusa po litru. Stručnjaci koji nadgledaju vode u Južnoj Kaliforniji dižu uzbunu kada taj nivo dostigne 1.000 virusa po litru.

Iako su zvaničnici Rio de Žaneira obećali da će riješiti problem otpadnih voda i očistiti rijeke i zalive, i za to dobili značajna sredstva od države, ali i od međunarodnih institucija, nije ostvaren veći napredak i gotovo je sigurno da obećano neće biti ispunjeno do početka Olimpijade. beta