NovostiSvijet

Uskoro bez novčanica od 500 evra

0

Od ukupno 19 centralnih banaka u evrozoni njih 17 će od 27. januara prestati sa izdavanjem novčanice od 500 evra, saopšteno je iz Evropske centralne banke (ECB).

U saopštenju se navodi da će Centralna banka Njemačke i Centralna banka Austrije nastaviti da izdaju novčanice od 500 evra do 26. aprila.

Iz ECB navode da su se njemačka i austrijska banka na takav korak odlučile “iz logističkih razloga” i sa ciljem da obezbijede neometanu tranziciju.

Planovi obustavljanja izdavanja ovih novčanica odobreni su u maju 2016. godine.

U jučerašnjem saopštenju se dodaje da će vlasnici novčanica od 500 evra i dalje moći da ih koriste za plaćanje ili štednju, javio je danas “Sputnjik”.

Novčanica od 500 evra jedna je od pet najvrednijih novčanica na svijetu, ali je na lošem glasu jer mnogi smatraju da je to omiljena novčanica kriminalaca.

Ove novčanice, koje obični Evropljani rijetko viđaju, dobile su nadimak bin ladeni, kako zbog njihove navodne upotrebe u finansiranju kriminala i terorizma tako i zbog statusa dobro poznatog sredstva plaćanja koje se rijetko koristi u svakodnevnoj trgovini.

Prema podacima ECB, trenutno postoji 521 milion novčanica od 500 evra, a posljednja je izdata 2014. godine.

srna

Jesu li “Otpisani” bili istorijska laž

Previous article

Šta se nekada u Srbiji poklanjalo za Božić?!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti