BalkanNovosti

Upozorenje za strance: “Ne dižite tri prsta u Hrvatskoj, mogu vas pomiješati sa Srbima”

0

Američki portal Biznis Insajder napravio je vodič kroz različite kulture i skrenuo pažnju na šta treba pripaziti i šta treba izbjegavati u pojedinim zemljama. Na spisku se našla i Hrvatska u kojoj se ne preporučuje dizanje tri prsta kao ih lokalno stanovništvo ne bi pomiješalo sa Srbima.

stranci-upozorenje

Svaka zemlja ima svoje običaje, a pojedini gestovi koji u nekim zemljama mogu biti bezazleni u drugima se mogu smatrati uvredom. Tako je Biznis Insajder izdvojio neke i savjetovao svoje čitaoce kako se ne treba ponašati u 15-ak zemalja.

Među tim zemljama našla se i Hrvatska za koju savjetuju strance da ne dižu tri prsta kako ih lokalno stanovništvo ne bi pomiješalo sa srpskim nacionalistima.

Značenje “tri prsta”
Pozdrav sa tri prsta, koji je popularizovao Vuk Drašković tokom devetomartovskih demonstracija 1991. godine, počeo je masovno da se koristi među srpskim vojnicima tokom ratnih godina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Kasnije je taj pozdrav dobio i druga tumačenja, kao što je analogija sa načinom krštenja pravoslavaca sa tri prsta desne ruke, i prerastao u opšti srpski pozdrav.

Zbog vega ovoga pripadnici drugih etničkih grupa na Balkanu, a posebno Hrvati, ovaj pozdrav često smatraju provokacijom. blic

Prnjavorski fotos – pogled na ribnjake

Previous article

PRNJAVOR: Počela 8. prnjavorska Motorijada

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Balkan