UMJESTO U KNEŽEVO, PUTUJU U SKENDER VAKUF Zašto je saobraćajna signalizacija u Federaciji i dalje neustavna

Kraj puteva u Federaciji BiH i dalje se nalaze brojni putokazi prema mjestima u Republici Srpskoj, ali s nazivima koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Na pitanje poslanice SNSD u Predstavničkom domu BiH Dušanke Majkić, zašto je to tako, iz Javnog preduzeća „Ceste Federacije BiH“ stigao je zanimljiv odgovor.

Direktor Ljubo Pravdić tvrdi da su kraj magistralnih puteva nalazi samo nekoliko takvih tabli postavljenih prije 2012. godine, odnosno prije važeće odluke Ustavnog suda.

-Te „sporne“ nazive ćemo ispraviti kod „zanavljanja“ saobraćajne signalizacije. Naravno, od 2012. poštujemo date odluke Ustavnog suda BiH kod postavljanja nove saobraćajne signalizacije – navodi u odgovoru na poslaničko pitanje.

Ustavni sud BiH je 2011. razmatrao ustavnost odredbi Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH te naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da u sporni naziv ugradi samo one nazive opština koji su važeći u Srpskoj. Tako je iz zakona, ispred naziva Brod, Šamac, Dubica i Gradiška izbrisan prefiks „bosanski“. Izbrisan je i naziv „Skender Vakuf“ jer se ta opština sada zove Kneževo.

Međutim, većina bošnjačkih političara, ali i medija u Sarajevu, i dalje namjerno koriste stare, neustavne nazive, dok se s druge strane navodno bore za dosljedno poštovanje odluka Ustavnog suda BiH.

srpskainfo.com