Ukoliko je moguće, ne perite suđe ručno

Oni koji ne vole da peru suđe, sad mogu da odahnu. Novo ispitivanje consumerreports.org je pokazalo da posuđe nikad, ali nikad ne treba da se pere ručno. Iako nije pristupačna svima, mašina za pranje suđa je daleko bolje rješenje. Evo zbog čega.

sudje

Većina ljudi i koji imaju mašine za pranje suđa prije stavljanja posuđa u aparat, ručno skinu prvi sloj nečistoće sa njega. To je potpuno beskorisno, a i ima i jednu ozbiljnu posljedicu, prenosi “The Washington Post”.

1) RUČNO PRANJE NE ČINI SUĐE ČISTIM

Temperatura vode koju naše ruke mogu da izdrže nije dovoljno visoka da bi uništila sve bakterije na posuđu.

To potvrđuje i podatak da su sunđeri za pranje sudova predmet u kući najbogatiji bakterijama. Ova činjenica je dodatan razlog štetnosti ručnog pranja suđa, jer uz ovakve sunđere na njih se samo nanosi dodatni sloj prljavštine.

Moderne mašine za pranje sudova imaju velike mogućnosti da uklone bakterije i da sudove učine blistavim. Na polju pranje sudova mašina može više od ljudske ruke.

2) RUČNO PRANJE ŠTETI ŽIVOTNOJ OKOLINI

Ručnim pranjem suđa troši se znatno više vode nego pranjem u mašini. Preporučuje se i izbjegavanja ručnog pretpranja, prije stavljanja posuša u mašinu.

Najbolje je da se bez vode sklone ostaci bez vode, time se štedi značajna količina vode na godišnjem nivou.

3) RUČNO PRANJE IMA I NEKE KORISTI

Istraživanje švedskih naučnika je pokazalo da djeca čiji roditelji ručno peru suđe imaju 40 odsto manje šanse da dobiju alergije tokom života od djece u čijim kućama se koristila mašina za pranje suđa.

Razlog tome je što djeca iz prve grupe rastu u okruženju u kojem ima više bakterija, a izloženost njima čini ih otpornijim na izazivače aleergija.

4) I AKO NEMATE MAŠINU ZA PRANJE SUĐA, I TO JE OK

Potrudite se samo da koristite što manje vode i da na taj način brinete o životnoj sredini. b92