NovostiRS/BiH

Ukinute sankcije bivšem SDS-ovom ministru i Privrednoj banci

0

Milenko Vračar, bivši ministar finansija RS u SDS-ovoj vladi, više nije na listi sankcija američkog Ministarstva finansija.

milenko

Kako je objavljeno na sajtu Federalnog registra SAD, odluku je 4. juna potpisao Džon Smit, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC), a u četvrtak po američkom vremenu je stupila na snagu.

Osim za Vračara, u istoj odluci skinute su sankcije i Privrednoj banci AD Srpsko Sarajevo na adresi Srpskih ratnika 14 Pale.

“OFAC je nakon konsultacija sa Stejt departmentom utvrdio da okolnosti više ne zahtijevaju da pomenuta osoba i pravno lice dalje budu uključeni na listu sankcija”, navedeno je u obrazloženju odluke.

Dalje je navedeno da sva imovina navedenih pravnih i fizičkih lica u Americi ili pod američkom kontrolom više nije pod blokadom.

Razlozi stavljanja na crnu listu bili su navedeni kao “prijetnja stabilizaciji na Balkanu”.
Portparol Ministarstva je saopštila da je svaki od ovih subjekata uputio peticiju OFAC za uklanjanje njihovih imena, te je OFAC odlučio da više ne postoje okolnosti zbog kojih su stavljeni na crnu listu.

vracar

Na sajtu je još 17 pravnih i fizičkih lica iz BiH koji su pod američkim sankcijama. Između ostalih, tu su još SDS s sjedištem u Banjaluci, Milovan Bjelica, Dragan Spasojević, Dragomir Vasić, Savo Krunić, hotel “Casa Grande” iz Sarajeva, Naser Keljmendi, “Puma Security Company” iz Mostara, kao i nekoliko islamskih udruženja koja se zvanično vode kao humanitarna, poput “Global relief foundation” s granom u Sarajevu.

Kako saznaju “Nezavisne novine“, Vračar je nedostupan za razgovor budući da je u petak otišao na odmor u inostranstvo.

  nezavisne novine

 

Grčka u strahu od bankrota

Previous article

Evropa odustaje od rezolucije o Srebrenici?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti