Uhapšena potpredsjednica Parlamenta FBiH Vesna Švancer

Potpredsjednica Predstavničkog doma (PD) Parlamenta Federacije BiH Vesna Švancer uhapšena je danas po naredbi Opštinskog suda u Zenici.

Informaciju u vezi s ovim Feni je potvrdio branitelj Vesne Švancer, advokat Vlado Adamović, navodeći da je njegova branjenica slobode lišena, “jer se nije odazvala na poziv Suda 16. decembra za kada je bilo zakazano ročište u Općinskom sudu u Zenici, iako je priložila ljekarsko uvjerenje kojim je opravdala izostanak”.

“Vesna Švancer je ljekarskim nalazom opravdala svoj nedolazak. Zakon ‘kaže’ da se pritvor može odrediti kada okrivljeni ne opravda svoj nedolazak”, pojašnjava Adamović.

On je iznenađujućim ocijenio da sudija u ovom predmetu nije prihvatila njeno opravdanje/ljekarski nalaz, precizirajući da je, ukoliko je bila nezadovoljna, mogla da angažuje vještaka. Adamović je dodao da je u vezi s tim uložio žalbu u kojoj je naznačio da je takva odluka po ocjeni odbrane potpuno nezakonita.

Prema pisanjima federalnih medija, protiv Vesne Švancer se u Opštinskom sudu u Zenici vodi postupak po optužnici koja je tereti za prevaru.

fena