UGAŠENO OGNJIŠTE PORODICE ĐEDOVAC: Nikolina na vječnom počinku

Nikolina Đedovac (18) preminula je u ponedjeljak naveče u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske od posljedica povreda koje je zadobila u saobraćajnoj nesreći u kojoj su poginuli njeni sestra Kristina (17) i roditelji Zlatko (53) i Slavica (46).

Troje Đedovaca ispraćeni su juče na vječni počinak na lokalnom groblju u Stanovima kod Doboja, a Nikolina će biti sahranjena sutra.

Ovo porodica stradala je u nedjelju kada je u “pasat” u kome su bili udario teretni voz na pružnom prelazu u mjestu Grabovica u Stanovima kod Doboja.

Iz UK CRS saopšteno je da su uložili maksimalne napore da spasu teško povrijeđenu djevojku.

– Nažalost, pacijentkinja N. Đ. je preminula u ponedjeljak u 21.40 časova. Bila je u izuzetno teškom zdravstvenom stanju i dubokoj komi – navedeno je u saopštenju UKC-a.

Rodbina, prijatelji, učenici Medicinske škole, koju su pohađale stradale djevojke, kao i brojne Dobojlije, okupile su se juče kod crkve Jovana Krstitelja i u blizini lokalnog groblja u Stanovima kako bi se oprostili od tragično stradale porodice. Bilo je više od hiljadu ljudi.

– Kuća mojih rođaka od danas ostaje vječno zaključana. Ugasi se ognjište časne i vrijedne porodice – kazao je kroz suze Dragan Bosić iz Stanova i dodao da nije bilo moguće organizovati zajedničku sahranu, jer je Nikolinino tijelo nakon smrti poslato na obdukciju.

Povodom ove tragedije u Doboju je juče bio i dan žalosti. Cijeli region i skoro cijela Republika Srpska oplakivali su tužnu sudbinu porodice Đedovac. Za njih su komšije imale samo riječi hvale.

– Ovakva tragedija se ne pamti. Nastradala je časna i čestita porodica – rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Stanovi Željko Ninković.

Prema riječima komšija stradalih, djevojke su kobne noći slavile rođendan u Doboju i roditelji su išli po njih da ih vrate kući. Nesreća se desila kada je u “pasat”, koji je, navodno vozila Slavica, udario voz na pružnom prelazu u Stanovima.

– Udar je bio silovit. Voz je nosio automobil 300 metara – rekli su u Okružnom tužilaštvu Doboj.

Na mjestu nesreće odmah su poginuli Zlatko i Slavica, dok je Kristina preminula u dobojskoj bolnici. Nikolina je tad prevezena u UKC RS sa teškim povredama s kojima se, nažalost, nije mogla izboriti. Uzrok ove nesreće nije tačno utvrđen. Iz “Željeznica Republike Srpske” su saopštili da je mašinovođa svirao i kočio kada je vidio automobil na pruzi. Mašinovođa je nakon nesreće alkotestiran i nije bio pijan. Prelaz na kome se desila nesreća obilježen je Andrejinim krstom i signalizacijom.

– Samo bog zna šta se tačno desilo. S obzirom na to da nema preživjelih, možemo samo nagađati. Nikolina je nedavno proslavila punoljetstvo, a kobne noći su bile kod drugarice. Roditelji su uvijek išli po njih, nisu ih puštali da ih neko drugi vozi. Nažalost, svi su na kraju stradali – rekla je njihova komšinica Ružica Tomanić.

Mještani Stanova tvrde da prelaz na kome se desila nesreća nije adekvatno obezbijeđen i da nije dovoljan samo Andrejin krst. U Savjetu MZ Stanovi tvrde da su više puta pisali “Željeznicama RS” da tu bude postavljena svjetlosna i zvučna signalizacija ili rampa. Najavili su da neće sjediti skrštenih ruku te da će nakon što sahrane Nikolinu organizovati proteste na mjestu nesreće ne bi li nadležne natjerali da preduzmu nešto kako se više ne bi dešavale tragedije na ovom pružnom prelazu.

Porodica

Mještani Stanova kažu da Zlatko Đedovac ima dva brata i sestru i da su njegovi roditelji davno umrli. Kažu da su iza Slavice ostali majka i dva brata.

– Po jedan brat od Slavice i Zlatka žive u inostranstvu, dok su ostali u RS. Drugi Zlatkov brat živi odmah tu u komšiluku, dok su Slavičin drugi brat i majka bolesni i ona se brinula o njima – rekao je jedan od komšija porodice Đedovac. (GLAS)

Ad

You might also like

Komentariši