PrenosimoPrnjavor

UDRUŽENJE PENZIONERA PRNJAVOR: Nezadovoljni penzioneri traže odlaganje izbora

0

U susret predstojećim izborima u Udruženju penzionera opštine Prnjavor, zakazanim za nedjelju 11.juna, predsjednik Statutarne komisije Udruženja Vid Popović predlaže da se izbori odlože te da se Skupština raspusti i imenuju privremeni organi uprave. Obrazlaže to činjenicom da sadašnje rukovodstvo na čelu sa Ristom Preradovićem nije ni legalno ni legitimno izabrano.

Statutom Udruženja kao najvišim pravnim aktom određeno je da je trajanje mandata organa udruženja  4 godine,sa mogućnosšu ponovnog izbora-ukupno osam godina.Ako su prvi organi izabrani 2005.godine ,kako je moguće da 2013.godine rukovodstvo uđe i u treci mandat,a za koji dan,tačnije 11 juna,kada su zakazani izbori ,i u četvrti.

Predsjednik Statutarne komisije Udruženja Vid Popović kaže da su četvrti izborili tako što su donijeli Odluku o usklađivanju,izmjenama i dopunama Statuta Udruženja penzionera.

Popović dalje tvrdi da niko i ne spori da je Odluka legitimna ali je nelegalna u smislu da su spornu odluku kojom se mijenjaju pojedini članovi Statuta, morali  uvesti  u sudski registar u roku od 30 dana od dana izvšene izmjene.To,Popović tvrdi,nije učinjeno i prema tome ,ona ne može proizvoditi nikakvo pravno dejsto-ona je nelegalna.

Postavlja se pitanje kako je o Statutarnoj odluci o izmjenama i dopunama Statuta mogao odlučivati Osnovni sud u Banjaluci ako Zakon precizno kaže da je za Udruženje nadležan Sud na čijem se području Udruženje ili Fondacija nalaze,a to je Osnovni sud u Prnjavoru.

Još jedna pravna nelogičnost,pojašnjava Popović pojavila se kada su u aprilu 2016.godine raspisani izvori da bi ,godinu dana poslije,ta ista odluka bila usvojena na skupštini Udruženja.Čini se,dosta je tu nejasnoća i nelogičnosti o kojima priča i Nedjeljko Popović,predsjednik podružnice Gložić Udruženja penzionera.Kaže da im je onemogućeno pravo da biraju i budu birani na predstojećim izborima.Istovremeno se pita gdje je potrošeno 44 % ukupnih sredstava.

Nedjeljko Popović kaže da su ukupna sredstva u 2016.godini iznosila 102.337 KM,od čega je rashoda bilo oko 96 hiljada a čak 4 hiljade KM u minusu je bila kafana.

Kad se sve sabere i oduzme,na stvarne potrebe penzionera otišlo je 51%.Od preostalog iznosa , 5 % ide republičkom Udruženju penzionera što znači da ostaje 44 %.Popović spominje da su organi uprave potrošili 18 % srestava,a po Zakonu imaju pravo do 10%.

Tu je i sporna i 41 dnevnica,kaže Popović i napominje da je od Preradovića tražio pojašnjenje .

Biće tu potrebno mnogo odgovora za  4.700 prnjavorskih penzionera ili 3.820 koliko Udruženje broji.Jer u nedjelju 11.juna bira se novo rukovodstvo a predsjednik Statutarne komisije Udruženja Vid Popović predlaže da se izbori odlože te da se Skupština raspusti i imenuju privremeni organi uprave.Obrazlaže to činjenicom da sadasnje rukovodstvo na čelu sa Ristom Preradovićem nije ni legalno ni legitimno izabrano.Risto pak tvrdi da je rađeno sve po zakonu,a izbori će pokazati ko je u pravu.

K3

Jezivo upozorenje ISIL-a Balkanu: Ne, tako nam Allaha, nismo vas zaboravili

Previous article

PRNJAVOR: Demant na članak objavljen u dnevnom listu “Blic”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Prenosimo