Udruženje mljekara-Usorac: Dug resornog ministarstva je 5,8 miliona veći

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske je demantovalo informaciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o prošlogodišnjem dugu u iznosu od 11.500.000 KM, i tvrde da je dug za prošlu godinu sa današnjim danom ustvari skoro 18 miliona KM. Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti.

usorac-vladimir-poljoprivrednici-izjava

“Sinoćna informacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavljena u medijima da je dug Ministarstva iz prošle godine 11.500.000 KM apsolutno nije tačna, jer dug iznosi 17.700.000 KM za prošlu godinu sa današnjim danom.

“Ono što nas zabrinjava je da Ministarstvo i ne zna tačan iznos duga, a da ga mi seljaci znamo. To govori da je naša evidencija bolja od evidencije Ministra Mirjanića, i da se ne slažemo u 5.800.000 KM, te Ministarstvo pozivamo da im ustupimo evidenciju dugovanja prema seljacima. Takođe pozivamo Ministarstvo da dug izbaci po proizvodnjama i da ga javno objavi.

“Želimo javnost upozoriti da je novi dug Ministarstva za 2016. godinu 20 miliona KM i da iz mjeseca u mjesec raste pet miliona KM, a odlukom Vlade RS zabranjen je obračun podsticaja i premija, tako da ne znamo da li pravilnik koji je objavljen važi ili ne. Ovakvim ponašanjem dovedeni smo u veoma tešku situaciju, te pozivamo Ministarstvo i Vladu RS da preispitaju svoje odluke i da kažu na šta imamo pravo a na šta ne, jer pod ovakvim pritiskom EU i nepoznanicama koje je izazvala Vlada i Ministarstvo mi ne možemo poslovati”, navodi se u saopštenju Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, koje potpisuje njegov predsjednik, Vladimir Usorac.

atvbl