NovostiRS/BiH

Učitelj dobio otkaz

0

Poslije disciplinskog postupka u mitrovačkoj školi. Poslije 31 godine staža, Mate Žarko uzda se u sud

voj-ucitelj-dobio-(1)_620x0

UČITELj Mate Žarko (57), nastavnik razredne nastave u OŠ “Slobodan Bajić Paja” u Sremskoj Mitrovici, dobio je otkaz i oduzeta mu je licenca za rad poslije 31 godine staža i nakon šestomjesečnog disciplinskog postupka, koji je Školski odbor vodio protiv njega. Ankica Jevtić, direktorka škole, koja je suspendovala učitelja III 3 odeljenja navodeći da je prekršio zakon o obrazovanju i vaspitanju, za “Novosti” tvrdi da je to dokazano tokom disciplinskog postupka. S druge strane, Žarko je podnio tužbu Osnovnom sudu u Sremskoj Mitrovici, kojom traži poništenje rješenja direktora i ŠO i, kako kaže, očekuje da će pravdu pronaći na sudu.

Mate, koji je bio suspendovan, i protiv koga je vođen discilinski postupak, zbog osnovane sumnje da je 5. oktobra prošle godine učinio povredu zabrane – “psihičko nasilje koje dovodi do trenutnog ili trajnog ugrožavanja psihičkog i emocionalnog zdravlja i dostojanstva djeteta i učenika ili zaposlenog”, zatečen je ovom odlukom, tvrdeći da je postupak imao zakonskih propusta.

– Trebalo je da se saslušaju 22 svedoka, a saslušano je samo četiri-pet. Dvije koleginice koje su vodile disciplinski postupak podnijele su ostavke, a na kraju je proces preuzela da vodi direktorka, koja je po zakonu morala biti izuzeta. Postupak nije završen za šest mjeseci, već kada je uočila da je probijen rok, donijela je odluku da mi se uruči otkaz – ističe Mate, koji smatra da je nepravedno ostao bez posla.

Međutim, Jevtićeva ne negira učiteljeve tvrdnje, da tokom disciplinskog postupka nisu saslušani svi svjedoci, već to obrazlaže na sledeći način:

– Ostali svjedoci dali su pisane izjave, da bi izbjegli probleme jer je Žarko vrijeđao svjedoke. Njegovi advokati imali su samo jedan cilj, ne da dokažu njegovu nevinost, već da odugovlače postupak kako bi zastario- uvjerena je Ankica Jevtić, dodajući da je po zakonu nadležnost direktora da vodi disciplinski postupak, donosi odluku i izriče mjeru.

Jevtićeva navodi da je uradila svoj dio posla onako kako je smatrala da treba, a ukoliko sud procijni drugačije, poštovaće njihovu odluku. Ona tvrdi da je tokom ovog procesa dokazala da je učitelj nad kolegama sprovodio psihičko nasilje, ali nije pojasnila kakvo.

Roditelji čija su deca pohađala nastavu kod učitelja Žarka, imaju samo reči hvale za njegov rad s decom, i, kako kažu, već drugu peticiju uputili su Ministarstvu prosvete, kako bi se hitno preispitao cijeli slučaj.

IĆI ĆU I DO STRAZBURA!

UČITELj Žarko kaže da je spreman da ide do Eropskog suda za ljudska pravda, samo kako bi dokazao nepravdu koja mu je učinjena.

– Sin mi je morao da napusti fakultet, zbog teške finansijske situacije u kojoj smo se zatekli zbog mog otkaza. U kući sam jedino ja imao primanja. Ovo me je uzrujalo do te mere da sam za šest meseci izgubio 23 kilograma – kaže ovaj prosvetni radnik, kojem je do penzije ostalo još osam godina.

novosti.rs

U pohodu na Mount Everest troje mrtvih, 30 bolesnih i dvoje nestalih

Previous article

Gurmanska štruca

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti