Ubjedljiva pobjeda Angele Merkel, uspjeh desnice

Njemački socijaldemokrati priznali su poraz na današnjim izborima i najavili da će radije preći u opoziciju nego ući u novu koaliciju sa demohrišćanima kancelarke Angele Merkel.

“Ovo je težak i gorak dan za njemačke socijaldemokrate, izgubili smo izbore”, izjavio je lider Socijaldemorkatske partije (SPD) Martin Šulc u prvoj reakciji poslije objavljivanja izlaznih anketa. On je dodao da će se ta stranka boriti za ostvarenje svojih izbornih obećanja i vrijednosti.

Kako ukazuje AFP, SPD na današnjim izborima postigao najgori rezultat poslije Drugog svjetskog rata.

“Preuzećemo opozicioni mandat”, rekla je potpredsjednica SPD Manuela Švezig nakon što su objavljeni rezultati izlaznih anketa, a prema kojima je ta partija osvojila od 20 do 21 odsto glasova.

Tomas Operman, koji predvodi SPD u parlamentu, potvrdio je da je “SPD mjesto u opoziciji”. Njemačka kancelarka Angela Merkel osvojila je na današnjim izborima četvrti uzastopni mandat, pokazuju ankete objavljene poslije zatvaranja biračkih mjesta. Prema izlaznim anketama, krajnje desničarska i antiimigraciona Alternativa za Njemačku (AfD) ulazi u parlament.

(Tanjug)