U Splitu izmjerena najniža temperatura u posljednjih 50 godina

od prnjavorski 0

U Splitu je jutros izmjereno minus 7 stepeni Celzijusovih, što je najniža temperatura u tom gradu u posljednjih 50 godina.

Najniža temperatura u Splitu izmjerena je 23. januara 1963. godine, kada je zabilježeno minus devet stepeni Celzijusovih, kažu u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Iz splitskog Centra 112 navode da su jutros imali više desetina poziva kojima su ih građani iz Splita, Solina i Kaštela obavijestili da im se zbog niske temperature smrzla voda u vodovodnim cijevima. Zbog bure su i dalje u prekidu katamaranske linije iz Splita prema srednjodalmatinskim ostrvima, a u prekidu su i trajektne linije Split-Šolta, Makarska-Split i Drvenik-Sućuraj na Hvaru, prenose hrvatski mediji.

Na Makarskom primorju već treći dan je hladno i vjetrovito vrijeme, a bura duva brzinom od oko 90 kilometara na čas, a na udare orkanskom brzinom i do 135 kilometara na čas.

U Makarskoj je jutros zabilježeno minus sedam stepeni Celzijusovih, a na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri izmjereno je minus 23 stepena Celzijusova. Zbog niske temperature i jake bure došlo je do stvaranja debljeg sloja leda uz more na poluostrvu Sveti Petar, što je posljednji put zabilježeno sredinom prošlog vijeka.

srna

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>