NovostiRS/BiH

U RS 2016. 11 novih slučajeva AIDS-a, najstariji pacijent ima 70 godina

0

U Republici Srpskoj je u 2016. godini registrovano 11 novih slučajeva AIDS-a, što je u odnosu na godinu prije više za skoro tri puta.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, prošle godine je prijavljeno 11, a tokom 2015. četiri slučaja ove zaraze, odnosno bolesti.

Iako je najveći broj pacijenata registrovan u dobi od 30 do 39 godina, dešava se da se bolest dijagnostifikuje i kod daleko starijih ljudi.

Tako najstarija pacijentkinja koja se od side liječi na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci ima 70 godina. Riječ je o ženi čije liječenje traje nekoliko godina, što znači da joj je bolest dijagnostifikovana kada je već bila u sedmoj deceniji života.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo, u RS je do sada registrovano ukupno 107 osoba sa AIDS-om, dok je od posljedica ove bolesti preminulo 20 ljudi.

“Od prošlogodišnjih 11 novih slučajeva, bilo je sedam HIV pozitivnih i četiri oboljela od AIDS-a. Dvije osobe su neposredno nakon prijema u bolnicu umrle”, kaže Ljubica Jandrić, epidemiolog.

Od ukupnog broja novootkrivenih, devet je muškog, a dvije osobe su ženskog pola.

(Euro Blic)

24 časa u Prnjavoru: Tri lakše saobraćajke

Previous article

Ðoković i Federer: Novo pravilo da bude i na Vimbldonu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti