U Prnjavoru i Sanskom Mostu oduzeti duhan i naočale u vrijednosti od 28.300 KM

Prilikom operativnog postupanja ovlaštenih službenika Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra UIO iz Banja Luke, na području opštine Sanski Most utvrđeno je da vlasnik jedne trgovinske radnje inicijala S.A. vrši prometovanje akcizne robe koja nije obilježena akciznim markicama UIO. Tom prilikom je pronađen i privremeno oduzet rezani duhan u vrijednosti od 3.600 KM.
Na području iste opštine službenci UIO otkrili su da odgovorna osoba u jednom pravnom licu inicijala A.H. vrši prodaju sunčanih i dioptrijskih naočala za koje ne postoji dokumentacije o provedenom carinskom postupku uvoza ove robe u BiH. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 9.700 KM.

Postupajući po informaciji MUP RS-PS Prnjavor, službenici UIO su kod fizičkog lica inicijala M.S. pronašli i oduzeli određenu količinu rezanog duhana u vrijednosti od 15.000 KM. Ni za ovu robu nije postojala dokumentacija o porijeklu, niti je rezani duhan bio obilježen akciznim markicama UIO, te je pronađena količina rezanog duhana privremeno oduzeta.

Protiv počinioca opisane nezakonitosti bit će pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom.