U Podgorici 15 kamila na ivici smrti, niko ne brine o njima skoro godinu

Deset mjeseci 15 kamila, koje je cirkus “Monte Karlo” ostavio na periferiji Podgorice, smještenih u kamionu u naselju Dahna – preživljava dramu, a nadležne službe u glavnom gradu Crne Gore ne haju!

Nevladina organizacija “Spas” uputila je apel Veterinarskoj inspekciji, Komunalnoj policiji, Agenciji za zaštitu životne sredine, ministarstvima poljoprivrede i unutrašnjih poslova, kao i delegaciji Evropske unije, sa zahtjevom da se što prije riješi sudbina preostalih kamila. O njima se niko ne brine, pa je strah od uginuća sasvim izvjestan. Jer, zbog loših uslova života proteklih mjeseci već su uginule mnogobrojne životinje – kamerunske koze, nojevi i lame.

Iz ove NVO podsećaju da je italijanski cirkus prošle godine došao u Crnu Goru sa tridesetak životinja i radio svoje šou-programe širom zemlje, da bi u avgustu 2016. otišli sa samo polovinom svojih životinja. Kamioni sa ostavljenim životinjama smješteni su u podgoričkom naselju Dahna, a jedan od komšija priča da ih je u početku bilo više.

– Vremenom su umirale, jer nisu izlazile iz kamiona nikad. I sada te jadne kamile koje su ostale žive, muče se i umiru natenane. Komšija koji ih hrani dođe tek svaki treći dan. Dolazilo je ovdje i mnogo mesara i ljudi sa stočnih pijaca kako bi otkupili neke od životinja za meso – priča mještanin Dahne.

U NVO “Spas” ističu da oni nemaju ovlašćenje da oduzmu životinje i zbog toga apeluju na institucije u Crnoj Gori da svaka u svojoj nadležnosti hitno reaguju i spasu životinje, jer su uslovi u kojima žive neprihvatljivi.

– U kakvom su stanju životinje najbolje govori to da su kamile izgubile grbe! Ove životinje treba smjestiti u prihvatilišta za životinje, te pokrenuti istragu protiv počinilaca ovog krivičnog djela zlostavljanja i zanemarivanja životinja – poručuju iz NVO “Spas”, dodajući da će oni obezbijediti smještaj za kamile, dok nadležni za to ne nađu najbolje rješenje.

Putujući međunarodni cirkus iz Italije došao je lani u Podgoricu poslije devet godina. Predstave su bile dobro posjećene, a publiku su privlačili nastupi životinja. Kada se cirkus završio, nečijim nemarom ostalo je tridesetak životinja od kojih je polovina u međuvremenu uginula. Osim što su životinje pretrpjele strahote, postoji bojazan i od širenja zaraze od uginulih strvina.

(Večernje novosti)