NovostiSvijet

U Njemačkoj je previše dobro!?

0

Njemačka ekonomija raste, a taj napredak je takav da bi mogao čak da napravi probleme njemačkoj politici i privrednicima, ističe njemački Savjet ekonomskih stručnjaka.

Najveća evropska ekonomija porašće za dva odsto u ovoj godini, te za 2,2 odsto u sljedećoj, procjenjuju stručnjaci u velikoj analizi.

Na ovaj način su korigovane i povećane ekonomske procjene iz marta, kojima je za ovu godinu najavljivan rast od 1,4 odsto, a za iduću 1,6 odsto.

Njemačka ekonomija je u snažnom usponu, naglašavaju ekonomisti i upozoravaju na opasnost od “pregrijavanja” – ekonomija bi mogla rasti po bržim stopama od onih koje će moći održati u dužem roku.

Ipak, takav rast nudi mnoštvo opcija novoj njemačkoj Vladi za modernizaciju ekonomije.

Ekonomisti savjetuju vrh države da smanji javni dug, ukine ili smanji neke poreze, prvo za srednju klasu, te stvori inovacijama podsticajno okruženje za digitalnu privredu.

Svojevrsni “solidarni dodatak” uveden radi pomoći u podmirenju troškova u vezi sa njemačkim ujedinjenjem trebalo bi ukinuti, poručuju stručnjaci.

Oni upozoravaju da se već mogu vidjeti nestašice kvalifikovanih radnika u određenim područjima, što je rizik koji će rasti, budući da se oni iz njemačke “bebi-bum generacije” pripremaju za penziju, prenose ekonomski portali.

(Srna)

Bogdanić: Za nezaposlene porodilje 405 KM mjesečno

Previous article

Državljanin BiH vozio 208 kilometara na čas na autoputu u Hrvatskoj

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti