U Moskvi izložba o srpskim naučnicima Mihajlu Pupinu i Nikoli Tesli

U Domu “Aleksandra Solženjicina” u Moskvi otvorena je izložba posvećena srpskim naučnicima i pronalazačima Mihajlu Pupinu i Nikoli Tesli.

Nikola Tesla, Mihailo Pupin

Izložba pod nazivom “Naučnik koji je postao simbol telekomunikacione ere” organizovana je povodom 160 godina od rođenja Pupina, a trajaće do 15. januara 2016. godine. Izložba se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije Tomislava Nikolića – objavljeno je na sajtu Doma “Solženjicina”.

Kako prenosi “Sputnjik”, za razliku od Nikole Tesle, Pupin je, nažalost, nedovoljno poznat u Rusiji i zato je odlučeno da dio izložbe bude posvećen Tesli.

Zamjenik direktora Doma Solženjicina Igor Domnjin rekao je na otvaranju izložbe da sudbine oba srpska naučnika, koji su svoje pronalaske realizovali u Americi, podsjećaju na životne priče njihovih ruskih kolega fizičara-elektrotehničara Vladimira Kozmiča Zvorikina i avio-konstruktora Igora Sikorskog.

“Poslije revolucije veliki broj Rusa je bio prinuđen da napusti svoju domovinu. Time je Rusija ostala bez svojih velikih umova”, dodao je Domnjin, izrazivši želju da se i Rusija i Srbija ubuduće što je moguće rjeđe rastaju od svojih genijalnih, velikih umova.

Ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić podsjetio je na Pupinova dostignuća u ulozi počasnog konzula, s obzirom na doprinos srpskog naučnika uspostavljanju međudržavnih i širih društvenih odnosa Kraljevine Srbije, a kasnije Kraljevine Jugoslavije.

On je dodao da je u vrlo teškoj situaciji na pregovorima koji su se ticali granica Jugoslavije, Pupin uz podršku tadašnjeg predsjednika SAD Vudroa Vilsona uspio da očuva Dalmaciju, Banat i dio Slovenije u okvirima granica Jugoslavije.

Izvršni predsjednik Odbora za obilježavanje Pupinovih jubileja Aleksandar Vlajković rekao je da se rektor Moskovskog državnog univerziteta “Lomonosov” Viktor Sadovničji preliminarno saglasio da naredne godine u kompleksu ove poznate visokoobrazovne institucije budu postavljene biste ili spomenici Tesli i Pupinu.

“Iako je imao i američko državljanstvo, Pupin je ostao srpski patriota. Voleo je pravoslavlje i sve pravoslavne narode. Voleo je Srpsku pravoslavnu crkvu, a dok je nisu imali u NJujorku gde je živeo odlazio je u Rusku pravoslavnu crkvu”, naveo je Vlajković.

Dio izložbe o Pupinu sadrži oko 50 eksponata, od čega su tridesetak panoi kolažnog tipa koji oslikavaju njegov život – fotografije Pupinovog rodnog Idvora, školovanje i odlazak u Ameriku, fotografije koje oslikavaju godine provedene na Kolumbija univerzitetu na kome je Pupin bio najuspješniji profesor.

Izložba govori o naučnim priznanjima, ali i o Pulicerovoj nagradi koju je Pupin dobio za književnost, odnosno za autobiografsko djelo “Od imigranta do izumitelja”.

Pupin je zaslužan za razvoj telegerafa, bežičnog telegrafa i telefona, rentgenologiju, razvoj elektrotehnike, a njegov najznačajniji izum je indukcioni kalem.

Bio je član Američke akademije nauka, Srpske Kraljevske akademije nauka, kao i počasni profesor 18 univerziteta, te jedan od osnivača Nacionalnog savjetodavnog komiteta za vazduhoplovstvo, prethodnice američke NASE.

Srna