BalkanNovosti

U Hrvatskoj “sporan” i srpski đuveč

0

Region su nedavno “potresle” srpske čokoladice i hrvatske bombonjere, a sada je na meniju srpski đuveč koji se servira vojnicima u Hrvatskoj.

Hrvatski portal 24sata.hr prenio je izjavu neimenovanog sagovornika, koji ne može da se načudi činjenici da Hrvati uvoze sardine za vojsku iz Mađarske, a da se uz kampanju “Kupujmo hrvatsko” uvozi đuveč iz Srbije.

Nakon nabrajanja uvoznih proizvoda, što često možemo čuti i u Srbiji za pasulj, krompir ili bijeli luk, sagovornik ove medijske kuće dodaje “ne znam šta je gore, srpski đuveč ili mađarske sardine, kao da živimo na Marsu”. Kako se navodi, razlozi njegovog očaja ne leže u nacionalizmu, već su racionalni i zdravorazumski. “U Hrvatskoj je neobrađeno više od milion hektara zemljišta, a svake godine neobrađenih parcela je sve više.

Iz Slavonije, bogomdane zemlje za poljoprivredu, mediji svakodnevno izvještavaju o autobusima punim mladih ljudi koji odlaze u Njemačku jer nemaju posla i nemaju od čega da žive”, piše portal. Kako se navodi, srpski đuveč vojsci prodaje porodična kompanija AIPK, koja ima ugovor sa državnom kompajinom Pleter-Usluge.

Iz hrvatskog ministarstva odbrane su poručili da su propisane kalorijski, tehnološki i nutricionistički uslovi za namirnice, ali da ono “nema uticaj na to gdje i od koga pružalac usluga nabavlja namirnice”. “Hrvatska poljoprivreda je uništena, a uvoz iz Srbije i Makedonije je najkvalitetniji. Njihova zemljišta su ekološki čista, bez pesticida, nemaju GMO hranu i njihove namirnice ulaze u kategoriju zdrave hrane”, navode iz AIPK. Vredi istaći da se u tekstu kao veći problem od srpskog đuveča i makedonskog ajvara navode mađarske sardine.

24sata.hr/B92

Banjaluka: Lažni mehaničar varao građane

Previous article

RS: Robija za uvredljivu fotografiju djeteta

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan