U filmu o Gotovini niko neće da glumi Srbe!

Hrvatski reditelj Antun Vrdoljak snima film “General” o Anti Gotovini. Kasting za hrvatsku podjelu uloga u filmu obavljen je bez problema, ali zapelo je kod izbora glumaca za srpske vojnike.

Naime, Hrvati neće da obuku srpsku uniformu, a srpski glumci neće da igraju u filmu o Gotovini ni za 1.000 evra po danu snimanja.

Hrvatski reditelj Antun Vrdoljak nije želio da otkrije na koji je način pristupio priči koja izaziva brojne polemike u regionu.

“Savršeno me ne zanima. To nije film u Srbiji, nego film u Hrvatskoj”, bilo je sve što je rekao za srpske medije.

Dok je glavna uloga Gotovine povjerena Goranu Višnjiću, a jednog od pripadnika hrvatske vojske igra i Mustafa Nadarević, ekipa filma najveće poteškoće ima u kastingu za pripadnike srpske vojske.

“Naši glumci neće da učestvuju u tom filmu. U ovom našem porobljenom životu to je prvi dokaz slobode. Sloboda nije kad nešto hoćeš i možeš, nego kad nešto nećeš”, kaže glumac Mihailo Laptošević.

Njega su, između ostalih, zvali da se pojavi u filmu.

“Šta znači i da je 5.000 evra ako ti sutra ne možeš sa sobom da normalno porazgovaraš”, pita se Laptošević.

Kako kaže, žena iz hrvatske produkcije koja je zadužena za kasting bila je vrlo ljubazna i unaprijed mu je rekla kako stvari stoje.

“Tačno se u glasu čulo da je i nju sramota što to mora da radi”, rekao je i dodao je da nije prihvatio ulogu.

Ipak, Laptošević kaže da nema nijednu lošu riječ za svoje kolege iz Hrvatske.

“Nema tu šta njima da se prigovori. Oni se bave pokušajem da svoju istoriju učine ljepšom i opravdanijom za sebe. Nema veze što je to najveći srpski egzodus, ljudi se bore za svoje. To što se hrvatski glumci i reditelji trude da svoju zemlju predstavljaju najbolje što mogu, samo je za poštovanje”, smatra Laptošević.

(B 92)