NovostiSvijet

U avionu bilo dima neposredno prije pada u more

0

Egipatski putnički avion emitovao je poruke koje ukazuju da je u letjelici bilo dima neposredno prije pada u Sredozemno more, saopštila je danas Francuska agencija za bezbjednost saobraćaja.

20160521082146_370548

“Ove poruke ne dozvoljavaju ni na koji način da se kaže šta je moglo izazvati dim ili požar u avionu”, rekao je portparol ove agencije, čime je potvrdio ranije medijske izvještaje. U saopštenju se navodi da je prioritet pronalazak dva uređaja za snimanje, i to uređaja sa snimcima glasova iz pilotske kabine, i onog koji sadrži očitavanja sa “erbasa A320”, koji je nedavno nestao sa radara u trenutku kada se u avionu nalazilo 66 putnika i članova posade.

Da je u avionu prije pada bilo dima navodi sajt “Aviation Herald” koji se bavi avioindustrijom, navodi BBC. Oni tvrde da su sa tri nezavisna izvora kroz sistem za komunikaciju aviona (ACARS) primili podatke o dimu. Ističe se da je sistem u 02:26 po lokalnom vremenu pokazao da je u toaletu Erbusa A320 bilo dima.

Minut kasnije oglasio se alarm zbog dima. Posljednja poruka ACARS sistema bila je u 02:29, navode na tom sajtu, a avion je nestao sa radara u 02:33. ACARS se koristi tako što redovno skida podatke o letu aviokompaniji koja rukovodi avionom.

Filip Baum, urednik časopisa koji se bavi bezbjednosti aviona rekao je za BBC da tehničke greške ne mogu da se otpišu kao uzrok nesreće. “Bilo je podataka o dimu u toaletu aviona i za tri minuta sistemi aviona su se ugasili tako da, znate, to ukazuje da vjerovatno nije reč o otmici, da nije bilo borbe u kokpitu, već da se nešto zapalilo na avionu”, navodi Baum. Kako kaže, da li je bio požar, pregorjelo kolo ili da li je bomba eksplodirala, ne znamo.

Grčka avio kompanija pokazala je ranije da je Erbus A320 napravio dva oštra skretanja prije nego što je pao u more. Dijelovi aviona i dijelovi tijela pronađeni su u petak, navode grčki i egipatski zvaničnici ističu. Takođe, pronađena su i neka sjedišta i prtljag.

agencije

Slučaj Blajburg: Karamarko podržao izjavu biskupa Komarice

Previous article

Serija zemljotresa pogodila Makedoniju

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti