Tužio ćerku jer je predugo studirala

Jedan otac tužio je svoju ćerku, jer mu je bilo dosta plaćanja njene školarine, zahtijevajući da mu se vrati uloženi novac.

teenage girl studying

Neimenovana djevojka studirala je arhitekturu na Univerzitetu u Beču, a otac je ocijenio da je njeno studiranje predugo trajalo, piše Euronews. Zbog toga je podigao tužbu, zahtijevajući da mu vrati 24.000 evra uložnih u njeno školovanje.

Nesuđena arhitektica studirala je 13 semestara, dok u prosjeku studiranje tog fakulteta traje osam semestara. Budući da niži sudovi nisu presudili u njegovu korist, frustrirani otac podnio je žalbu Vrhovnom sudu.

Taj sud je odlučio da je otac zaista u pravu, zaključujući da je bio obavezan platiti samo deset od ukupno 13 semestara koliko je njegova kći studirala. Pored 24.000 evra, ona će morati izdvojiti i 8.000 evra za sudske troškove.

Iako ovo može izgledati kao neobično, Euronews prenosi da to nije izolirani slučaj. Advokatski ured koji je zastupao oca, u posljednje dvije godine je radio na šest sličnih tužbi. Sudovi su u presudama naveli da “studenti koji ovise o finansijskoj pomoći roditelja moraju ozbiljno i posvećeno pristupiti studiranju”.

(Faktor.ba)