Tužilaštvo tvrdi da je snimak prodaje oružja lažan, novinar negira

Italijanski novinar Luiđi Pelaca, autor video-reportaže o navodnoj kupovini ilegalnog oružja iz BiH za Islamsku državu, nije razgovarao s trgovcima naoružanja, nego s ovisnicima o narkoticima teškog materijalnog stanja, kojima je platio da odglume u fingiranoj TV sceni.

20161007191119_391240

Ovo je tvrdnja koja je u petak saopštena iz Tužilaštva BiH, koje je u prethodnih 48 sati, kako se navodi, zajedno s pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Graničnom policijom BiH, provelo više istražnih aktivnosti i pretresa. “Istragom je utvrđeno i identificirano oružje o kojem se govori u prilogu, koje je pronađeno u BiH, a provode se aktivnosti da se pronađu i preostali komadi naoružanja zaostalog iz rata koji su bili dio ovih aktivnosti”, navode iz Tužilaštva te ocjenjuju da je spornim prilogom nanesena šteta ugledu BiH u pogledu borbe protiv terorizma, a o svemu su upoznati i nadležni organi Italije, radi daljeg postupanja.

Da li su s ovim slučajem upoznati, pokušali smo saznati u Ambasadi Italije u Sarajevu, ali odgovore do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nismo dobili. Pelaca je rekao da kada rade nešto ovog tipa, u igri nije samo njegova reputacija već i reputacija cijele jedne emisije. “Razumijete?! Tako da apsolutno nema greške, a još bitnije, nemamo razloga da lažiramo bilo šta”, rekao je italijanski novinar za N1. Kaže da su na raspolaganju da, ako bude trebalo, italijanskim i bh. vlastima dostave sirovi materijal.

“Upamtite da smo mi emisija koja postoji 20 godina i nikada nismo ni sanjali da uradimo nešto što je lažirano jer za tim nema potrebe. Svaki put kada nekoga uhvate i nas optuže da smo ih potplatili, mi pošaljemo sirovi materijal, iz kojeg se vidi šta se događalo”, naveo je Pelaca. Vahidin Šahinpašić, v.d. šefa Kriminalističko-istražnog odjeljenja SIPA, kazao je da ne može potvrditi da je priča lažna, te da je istraga još u toku. “Italijanski novinar je osumnjičen za krivično djelo.

U stalnom smo kontaktu s italijanskom ambasadom. Osumnjičeno je pet osoba, među kojima je i italijanski novinar”, rekao je Šahinpašić. Podsjetimo, SIPA je prije nekoliko dana izvela pretrese i hapšenja u BiH povodom spornog snimka. Dvije osobe su ispitane, predate Tužilaštvu i puštene, dok su dvije još na ispitivanju. Tokom akcije SIPA pronađen je i dio oružja, a kažu da će iduće sedmice sve biti riješeno. Četiri ispitana lica poznata su policiji zbog trgovine drogom, ali ne i kao trgovci oružja. Sprovedeno nekoliko akcija

“U toku akcija ‘List dva’ i ‘Boks’ uhapsili smo 30 lica, pretresli 42 lokacije na teritoriji BiH, pronašli veliki broj dokaza, među kojima je 25 tona duhana i šest mašina za proizvodnju i pakovanje duhana. U toku je kriminalistička obrada tih lica, koja će biti predata u Tužilaštvo BiH”, rekao je Vahidin Šahinpašić, vršilac dužnosti šefa Kriminalističko-istražnog odjeljenja SIPA. SIPA je proteklih dana provela još nekoliko opsežnih operativnih akcija pod nazivima “Snimak”, “Papirus” i “Zenica”, a najavljena su i nova hapšenja.

nezavisne