Tužilaštvo BiH zatražilo od švajcarskog pravosuđa da Orića ne izruče Srbiji

Tužilaštvo BiH je, posredstvom Ministarstva pravde, zatražilo od pravosuđa Švajcarske da Naser Orić ne bude izručen pravosuđu Srbije, već da se vrati u BiH.

naser-oric-foto-afp_f

 

Tužilaštvo smatra da bi izručenje Nasera Orića pravosuđu Srbije ugrozilo procesuiranje predmeta “Naser Orić i drugi” koje se vodi pred pravosuđem BiH.

U ovom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH, preuzet u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH.

S obzirom na to da je riječ o osobi koja je državljanin BiH i koja je dostupna pravosudnim organima, te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u ovom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo izrazilo je spremnost na saradnju sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije u okviru Protokola o saradnji, a u svrhu procesuiranja predmeta pred pravosuđem BiH, te eventualnih novih dokaza koje je prikupilo pravosuđe Srbije i njihovog razmatranja u okviru predmeta u BiH.

Ministarstvo pravde Srbije zatražilo je juče od Švajcarske izručenje Orića, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru nakon hapšenja u Bernu 10. juna po potjernici Srbije zbog sumnje da je izvršio ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

PRESS