“Tukli su ih, polijevali alkoholom i VODALI KAO PSE” Zapisnik sa saslušanja Dudakovića otkrio JEZIVA SVJEDOČENJA, ali je krvnik ipak PUŠTEN NA SLOBODU (VIDEO)

RTRS je u posjedu Zapisnika sa ročišta o određivanju pritvora Atifu Dudakoviću. U Zapisniku su opisi događaja, u kojima ratni komandant Petog korpusa naređuje likvidacije srpskih vojnika i civila.

Detaljano su opisani zločini nad Srbima u četiri zapadno-krajiške opštine i Bošnjacima iz tadašnje Autononme Republike Zapadna Bosna.

Iako je Sud utvrdio osnov sumnje, to sudiji Darku Samardžiću nije bilo dovoljno da Dudakoviću odredi pritvor.

U najupečatljivijim dijelovima Zapisnika, nekadašnji saborci opisuju brojne situacije u kojima je Dudaković, kako svjedoče, lično naredio ubistva srpskih vojnika i civila.

– Dolaskom u Ramiće, pripadnici Petog korpusa su našli ranjenog vojnika Vojske Republike Srpske, kojeg su donijeli pred Atifa Dudakovića i rekli da ga više ne mogu nositi, jer puno krvari. Dudaković je naredio Huseinu Balagiću da ranjenog vojnika ubije, što je ovaj i učinio pucnjem iz vatrenog oružja. U istom mjestu, Dragan Dujković iz Zvorničke brigade se predao pripdanicima Petog korpusa. Dudaković ga je kratko ispitao, a zatim naredio da bude ubijen. U zarobljenika je pucao Ejub Koženjić zvani Zajko iz 510. brigade, pucajući iz vatrenog oružja – navodi se.

U Zapisniku su imena nekoliko desetina srpskih civila koje su Dudakovićeve jedinice ubile u selima opštine Bosanski Petrovac. Detaljano su opisane i likvidacije nekoliko grupa vojnika i civila kod nekadašnjeg motela u ovom gradu.

– U prijepodnevnim satima, iza tadašnjeg motela, Atifu Dudakoviću je dovedeno sedmoro civila srpske nacionalnosti. On je trojici svojih pratilaca naredio da ubiju zarobljenike. To su ovi i učinili pucajući iz vatrenog oružja – stoji dalje.

Sudiji su predočena i svjedočenja o likvidacijama zarobljenih vojnika, lojalnih Fiktetu Abdiću. Detaljno je opisana i tortura kojoj su bili izloženi Arif Vuković i Adis Šabić. Potpuno goli, uz brojna zlostavljanja, voženi su na haubi vojnog automobila od Izačića do Bihaća.

– Ruke su im vezali na leđa, da ne mogu zakloniti gola tijela. Vezali su ih opasačem za vrat, povremeno zaustavljali vozila i vodali kao pse, pred građanima. Tukli su ih i polijevali alkoholom. U takvom stanju su ih dovezli Atifu Dudakoviću pred jedan ugostiteljski objekat u Bihaću – piše.

Ovi i brojni slični navodi iz Zapisnika Sudu nisu bili dovoljni da Dudakoviću odredi mjeru pritvora. Odluka je utoliko nelogičnija što je Sud u ovom slučaju utvrdio osnov sumnje. Kako tek pravdati procjenu da Dudaković neće uticati na svjedoke, ako je poznato da su oni pripadnici Korpusa kojim je komandovao, piše RTRS.