“Tukli su ih, polijevali alkoholom i VODALI KAO PSE” Zapisnik sa saslušanja Dudakovića otkrio JEZIVA SVJEDOČENJA, ali je krvnik ipak PUŠTEN NA SLOBODU (VIDEO)

od prnjavorski 0

RTRS je u posjedu Zapisnika sa ročišta o određivanju pritvora Atifu Dudakoviću. U Zapisniku su opisi događaja, u kojima ratni komandant Petog korpusa naređuje likvidacije srpskih vojnika i civila.

Detaljano su opisani zločini nad Srbima u četiri zapadno-krajiške opštine i Bošnjacima iz tadašnje Autononme Republike Zapadna Bosna.

Iako je Sud utvrdio osnov sumnje, to sudiji Darku Samardžiću nije bilo dovoljno da Dudakoviću odredi pritvor.

U najupečatljivijim dijelovima Zapisnika, nekadašnji saborci opisuju brojne situacije u kojima je Dudaković, kako svjedoče, lično naredio ubistva srpskih vojnika i civila.

– Dolaskom u Ramiće, pripadnici Petog korpusa su našli ranjenog vojnika Vojske Republike Srpske, kojeg su donijeli pred Atifa Dudakovića i rekli da ga više ne mogu nositi, jer puno krvari. Dudaković je naredio Huseinu Balagiću da ranjenog vojnika ubije, što je ovaj i učinio pucnjem iz vatrenog oružja. U istom mjestu, Dragan Dujković iz Zvorničke brigade se predao pripdanicima Petog korpusa. Dudaković ga je kratko ispitao, a zatim naredio da bude ubijen. U zarobljenika je pucao Ejub Koženjić zvani Zajko iz 510. brigade, pucajući iz vatrenog oružja – navodi se.

U Zapisniku su imena nekoliko desetina srpskih civila koje su Dudakovićeve jedinice ubile u selima opštine Bosanski Petrovac. Detaljano su opisane i likvidacije nekoliko grupa vojnika i civila kod nekadašnjeg motela u ovom gradu.

– U prijepodnevnim satima, iza tadašnjeg motela, Atifu Dudakoviću je dovedeno sedmoro civila srpske nacionalnosti. On je trojici svojih pratilaca naredio da ubiju zarobljenike. To su ovi i učinili pucajući iz vatrenog oružja – stoji dalje.

Sudiji su predočena i svjedočenja o likvidacijama zarobljenih vojnika, lojalnih Fiktetu Abdiću. Detaljno je opisana i tortura kojoj su bili izloženi Arif Vuković i Adis Šabić. Potpuno goli, uz brojna zlostavljanja, voženi su na haubi vojnog automobila od Izačića do Bihaća.

– Ruke su im vezali na leđa, da ne mogu zakloniti gola tijela. Vezali su ih opasačem za vrat, povremeno zaustavljali vozila i vodali kao pse, pred građanima. Tukli su ih i polijevali alkoholom. U takvom stanju su ih dovezli Atifu Dudakoviću pred jedan ugostiteljski objekat u Bihaću – piše.

Ovi i brojni slični navodi iz Zapisnika Sudu nisu bili dovoljni da Dudakoviću odredi mjeru pritvora. Odluka je utoliko nelogičnija što je Sud u ovom slučaju utvrdio osnov sumnje. Kako tek pravdati procjenu da Dudaković neće uticati na svjedoke, ako je poznato da su oni pripadnici Korpusa kojim je komandovao, piše RTRS.

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>