NovostiSvijet

Trojac iz BiH osuđen u Austriji: Vodili djecu u džihad

0

Sud u Gracu osudio je četiri osobe, tačnije dva bračna para, na maksimalnu kaznu zatvora jer su svojih osmoro djece, uključujući i dvogodišnjaka, odveli u Siriju kako bi im pokazali džihad, te ih tjerali da gledaju propagandne klipove Islamske države.

Osuđeni su Hasan O. (49),  njegova supruga Kata O. (43), Enes S. 38, i njegova supruga Mihaela S. (39). Svi oni, osim Mihaele koja je rođena Austrijanka koja se kasnije preobratila u islam, su iz Bosne i Hercegovine. Njih troje, Hasan O., Enes S. i Mihaela S. su osuđeni na po 10 godina zatvorske kazne, dok je jedino Kata O. dobila devet godina. U presudi stoji da su osuđeni zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji te zanemarivanju djece.

Kako su još ranije pisali austrijski mediji, njih četvoro je otišlo put Sirije u decembru 2014. godine, a tamo su bili smješteni u kućama Islamske države. Djeca su u Siriji gledala propagandne video-klipove odsijecanja glave, a dječake su vodili da vide i neke egzekucije uživo. Kad je život u Siriji postao neizdrživ, odlučili su da odu u Tursku, ali su ih turske vlasti deportovale u Austriju jer su imali austrijsko državljanstvo.

Djeca su im oduzeta i smještena kod socijalne službe. Sudija je prilikom izricanja presude izjavio da je odredio maksimalnu kaznu jer želi da bude “kristalno jasno da Austrija ne prihvata i ne toleriše ovakve slučajeve”. Austrijski mediji prenose i izjavu Hasana O. koji je rekao da nije bio pripadnik Islamske države, već da je u Siriji radio kao maser, te se brinuo o ranjenim pripadnicima Islamske države.

nezavisne

Mladići se kupali u fontani u Zagrebu i psovali policiji ‘majku ustašku

Previous article

Hrana za decu: zdravi mafini od karfiola (VIDEO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti