Trninić: Centar značajan za nadzor dionice Doboj-Prnjavor

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić posjetio je danas Centar za održavanje i kontrolu saobraćaja u Johovcu.

Trninić je rekao da je centar značajan za nadzor i održavanje dionice auto-puta “9. januar” Doboj-Prnjavor, dužine 36,6 kilometara.Trninić je rekao novinarima sa da je riječ o značajnom objektu koji ima svu neophodnu prateću logistiku za održavanje i nadzor saobraćaja i koji predstavlja jedan u nizu budućih centara koji će biti sastavni dio u mreži auto-puteva koji su planirani na području Republike Srpske.

“Ovaj centar je predviđen da kontroliše i buduću dionicu Koridora `Pet ce` od Doboja do Vukosavlja, koja je izvjesna u skorom periodu”, dodao je Trninić.

On je naveo da je u izgradnji još jedan Centar u Laktašima, za koji očekuje da u bude u funkciji zajedno sa puštanjem dionice auto-puta od Prnjavora do Banjaluke, a koji će kontrolisati tu dionicu, kao i dionicu prema Gradišci.

Direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić rekao je da dionicom auto-puta Doboj-Prnjavor dnevno prođe oko 2.000 vozila, što je manje od očekivanog.

“Od momenta kada je počela naplata putarine primijećen je odliv vozila sa auto-puta. Vjerujem da ćemo vremenom imati trend rasta, kao što je to bilo na dionici Banjaluka-Gradiška”, dodao je Topić.

On je kao pozitivan trend dionice Doboj-Prnjavor istakao veći procenat učešća kretanja većih vozila treće i četvrte kategorije koji od prvog dana iznosi do 20 odsto, dok na dionici Banjaluka-Gradiška on ne prelazi pet odsto.

Topić je naveo da u Centru u Johovcu trenutno radi oko desetak radnika i najavio sljedeći konkurs krajem tekuće godine kada se zatvori sistem naplate na dionici Banjaluka-Gradiška.

Reagujući na žalbe u vezi sa zapošljavanjem osoblja u Centru u Johovcu, Topić kaže da je to završena priča.

Direktor Centra za održavanje i kontrolu saobraćaja Bojan Tešanović kaže da se saobraćaj odvija bez poteškoća i problema, te da nisu uočeni zastoji na dionici koju pokriva oko 16 kamera.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić su 11. septembra u saobraćaj pustili dionicu auto-puta “9. januar” Doboj-Prnjavor, dužine 36,6 kilometara u čiju izgradnju je uloženo 185 miliona evra.

Izvor: Srna