Transfermarkt sastavio idealni tim bivše Jugoslavije, Hrvati dominiraju

Krajem marta 1992. godine, Jugoslavija je odigrala svoju posljednju utakmicu u kojoj je s 2:0 izgubila od Holandije. Već tada Jugoslavija je bila bez Slovenije i Hrvatske, koje su godinu dana ranije proglasile nezavisnost.

Tadašnja reprezentacija Jugoslavije izborila je Evropsko prvenstvo 1992. godine, ali joj je zabranjen nastup, pa je umjesto nje na EURO otišla Danska i osvojila ga.

I godinama nakon raspada Jugoslavije mnogi zamišljaju kako bi izgledala idealna ekipa sastavljena od igrača s prostora bivše države.

Tako je njemački “Transfermarkt” složio najjaču ekipu koja bi danas vrijedila više od 300 miliona evra i koja bi prema tome bila među 10 najskupljih reprezentacija svijeta.

U idealnom timu bivše Jugoslavije dominiraju Hrvati, koji čine više od polovine ekipe.

Naime, “Transfermarkt” pronašao je mjesto u odbrani za Dejana Lovrena i Šimu Vrsaljka, u veznom redu za Luku Modrića i Ivana Rakitića, a napad predvode Mario Mandžukić i Nikola Kalinić, prenosi “Index”.

Srbija u ovako zamišljenoj ekipi ima dvojicu predstavnika – lijevog beka Aleksandra Kolarova i zadnjeg veznog Nemanju Matića.

Veznjak Miralem Pjanić predstavlja BiH, Stefan Savić Crnu Goru, a golman Jan Oblak Sloveniju.

Kosovo i Makedonija nemaju dovoljno kvalitetne reprezentativce za ovakvu ekipu, smatraju Nijemci.

(N1)