Trampovi komentari i gestovi uvrijedili Britance i Francuze

Govor američkog predsjednika Donalda Trampa pred Nacionalnom asocijacijom za naoružanje u Dalasu naišao je na kritike u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Tramp je u obraćanju članovima Nacionalne asocijacije rekao da je nekada prestižna bolnica u Londonu sada pretrpana žrtvama napada hladnim oružjem i da je situacija kao u ratnoj zoni.

“Oni nemaju oružje već imaju noževe i zbog toga je krv svuda po toj bolnici. Situacija je loša u bolnici kao u ratnoj zoni. Noževi, noževi, noževi”, rekao američki predsjednik, imitirajući rukama ubod noža.

Od početka godine u Londonu je povećan broj napada nožem, a broj ubistava tokom februara i marta bio je veći nego u NJujorku. Tokom proteklog mjeseca hirurg Martin Grifits izjavio je da su neki od njegovih kolega poredili Kraljevsku bolnicu u istočnom dijelu Londona sa britanskom vojnom bazom “Bastion” i Avganistanu.

Međutim, on je danas sugerisao da je Tramp izvukao pogrešan zaključak iz njegovih komentara, navodeći da bi bio srećan da pozove američkog predsjednika u svoju “prestižnu” bolnicu radi razgovora o naporima Londona za smanjenje nasilja.

Trampov govor izazvao je negodovanje i u Francuskoj, jer je rukom, oponašajući pištolj, pokazao kako je napadač ubijao taoce tokom napada u Parizu u novembru 2015. godine. Prema njegovim riječima, naoružani civil je mogao da zaustavi masakr u koncertnoj sali “Bataklan” gdje je ubijeno 90 od ukupno 130 žrtava napada.

Bivši francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je da su Trampovi komentari i gestovi “sramotni” i “skaradni”.

Gradonačelnik Pariza An Idalgo smatra da je Trampovo oponašanje napada iz 2015. godine “uvredljivo” i “bezvrijedno”.

(Srna)